Švicarski znanstveniki: Otroci, mlajši od 10 let, ne ogrožajo starostnikov

Majhni otroci smejo objemati stare starše.
Fotografija: Otrokom, mlajšim od 10 let, bodo dovolili spet objeti stare starše –  vsaj v Švici. FOTO: Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Otrokom, mlajšim od 10 let, bodo dovolili spet objeti stare starše –  vsaj v Švici. FOTO: Getty Images/istockphoto

Švicarske oblasti so danes nekoliko spremenile varnostne nasvete glede ravnanja ob pandemiji novega koronavirusa. Kot so sporočile, je varno, če otroci, ki so mlajši od 10 let, objemajo svoje stare starše. Švicarski znanstveniki so ugotovili, da majhni otroci ne ogrožajo starejših sorodnikov, saj niso prenašalci virusa, je pojasnil vodja oddelka za nalezljive bolezni na ministrstvu za zdravstvo Daniel Koch. Kljub temu pa priporočajo, da naj bodo tovrstna srečanja kratka, prav tako odsvetujejo, da bi stari starši varovali otroke.

Preberite tudi: 
Prva smrt otroka zaradi novega koronavirusa, vsi so pretreseni
Virus ne izbira, umrl je petletni otrok


Kot je dejal, so oblasti nasvet o socialni distanci med otroki ter njihovimi babicami in dedki objavile, ko je bilo še manj znano o tem, kako se virus prenaša. »Majhni otroci niso okuženi in ne prenašajo virusa. Enostavno nimajo receptorjev, da bi 'ujeli bolezen'. Mnogi stari starši živijo za to, da bi videli svoje vnuke, to je pomembno za njihovo duševno zdravje.« Spremenjena uradna navodila so švicarske oblasti objavile po posvetih s strokovnjaki na univerzah v Zürichu, Bernu in Ženevi, poroča švicarska televizija SRF. Priporočilo se nanaša na majhne otroke, ki ne kažejo znakov bolezni, medtem ko se morajo drugi še vedno izogibati stikom s starimi starši.

Vendar pa se vsi strokovnjaki ne strinjajo s temi ugotovitvami. Vodja nemških virologov Christian Drosten opozarja, da so podatki, na podlagi katerih bi lahko trdili, da majhni otroci ne prenašajo virusa, nezanesljivi. Tudi v Švici kot v večini drugih evropskih držav rahljajo ukrepe, ki so jih sprejeli za zajezitev širjenja epidemije. Ta teden so odprli vrtne centre in frizerske salone. V roku dveh tednov se bodo učenci lahko vrnili v šole, odprla se bo tudi večina trgovin.

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije