SMRT NA SODIŠČU

Nekdanji predsednik se je na zaslišanju zgrudil in umrl

Objavljeno 17. junij 2019 18.44 | Posodobljeno 17. junij 2019 20.27 | Piše: STA, N. K.

Imel je 67 let.

Mohamed Mursi. FOTO: Reuters
KAIRO – Nekdanji egiptovski predsednik Mohamed Mursi se je med današnjim zaslišanjem na sodišču v Kairu onesvestil, kasneje pa je umrl v bolnišnici. Egipt je kot prvi demokratično izvoljeni predsednik vodil med letoma 2012 in 2013, ko ga je strmoglavila vojska pod vodstvom aktualnega predsednika Abdelfataha al Sisija

»Pred sodnikom je govoril 20 minut, nakar se je zgrudil. Hitro so ga odpeljali v bolnišnico, kjer pa je kasneje umrl,« je po poročanju tujih tiskovnih agencij povedal pravosodni vir. Mursi, 67-letni islamistični politik, je zmagal na prvih volitvah po vstaji leta 2011, ki je z oblasti odnesla dolgoletnega voditelja Hosnija Mubaraka. Državo je vodil med letoma 2012 in 2013, nato pa ga je zaradi njegove avtoritarne vladavine strmoglavila egiptovska vojska pod vodstvom Sisija.

Sledili so množični protesti Mursijevih podpornikov, na katerih je bilo v spopadih s policijo ubito več sto ljudi. Več sto udeležencev so aretirali in jim sodili. Nekatere so obsodili tudi na smrtno kazen. Več sodnih postopkov je potekalo tudi proti Mursiju.
Deli s prijatelji