Nasina naprava ujeta v ribiški mreži

Hrvaški ribič Darko jo je zajel z mrežo. Američani so mu v zameno za najdbo plačali odškodnino.
Fotografija: Rib je bilo bore malo, zraven pa 100-kilogramska vojaška naprava. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Rib je bilo bore malo, zraven pa 100-kilogramska vojaška naprava. FOTO: Guliver/Getty Images

Darko Kunac Bigava resnično ni pričakoval takšnega ulova. V njegovi ribiški mreži, ki jo je iz vode potegnil blizu otoka Mljet, se je znašla več kot 100 kilogramov težka naprava, za katero se je pozneje izkazalo, da gre za vojaško napravo ameriške vesoljske agencije Nasa.

Potegnil jo je s 140 metrov globine, skupno trije člani posadke so jo komajda potegnili na krov in seveda onemeli, ko so ob nekaj ubogih ribah zagledali nenavadno aparaturo. Ker si takšen ulov nedvomno zasluži pozornost in tudi pojasnilo, so fotografije objavili na družabnih omrežjih, 50-letnik pa je potem prejel klic, ki ga bo nedvomno pomnil vse življenje.


Poklicala ga je namreč hrvaška obalna straža in mu sporočila, da je najdena naprava v lasti ameriške vojaške raziskovalne ladje USNS Bruce Hezeen, ter velela, naj jo nemudoma vrne lastnikom. A tako zlahka ni šlo, ribič se ni dal. Stik so z njim vzpostavili menda tudi Američani: »Rekel sem jim, da nisem nikakršen pirat iz Somalije, ampak hrvaški državljan. Priznali so, da sem trd pogajalec, in privolili v pošteno primopredajo,« pripoveduje Darko, ki je še navrgel, da bi najdbo raje vrgel v morje, če mu ne bi povrnili škode, ki jo je naprava naredila njegovi ribiški mreži. In tako je tudi zmagal, kajti Američani so mu menda brez težav odšteli okoli 2700 evrov, kolikor je za vse nevšečnosti zahteval.

Darko je ameriško ladjo opazil že med ribolovom; hrvaško ministrstvo za obrambo je potrdilo, da ima ustrezna dovoljenja za testiranje opreme in raziskave v njihovih vodah, poroča STA, naprava pa naj bi prispela k naši južni sosedi novembra lani z naslova Stennis Space Centar, torej iz Nase. Posadka ni želela pojasniti, za kakšno napravo gre, neuradno je to seizmični senzor, namenjen podmorski komunikaciji, lahko pa tudi merjenju drsenja morskega dna.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije