NA MARS

Naselbine za prve marsovce

Znani trije finalisti, ki bodo oblikovali domove na rdečem planetu. SpaceX napoveduje polet na Mars že v prihajajočem desetletju.
Fotografija: Izvirna zasnova ekipe iz New Yorka omogoča svetlobi, da vstopa skozi okna ob strani in na vrhu stavb. FOTOGRAFIJE: Nasa
Odpri galerijo
Izvirna zasnova ekipe iz New Yorka omogoča svetlobi, da vstopa skozi okna ob strani in na vrhu stavb. FOTOGRAFIJE: Nasa

Ameriška vesoljska agencija Nasa je objavila tri finaliste oblikovalskega natečaja za prvo naselbino na Marsu, ki bi bila izdelana z uporabo 3D-tiskalnika. Vsi finalisti so si razdelili nagrado v višini 90.000 evrov. Mesto med najboljšimi so si prislužili podjetje z zapletenim imenom SEArch+/Apis Cor iz New Yorka, podjetje Zopherus iz Rogersa in Mars Incubator iz Connecticuta. Na razpis se je prijavilo 11 kandidatov, merili pa so se na področju arhitekture, učinkovitosti notranjih prostorov, načina gradnje in programiranja. Končni zmagovalec bo izbran na začetku maja in bo pospravil 713.000 evrov. To bo zaključek natečaja, ki se je začel leta 2015.
Pri Zorpheus so osnovali stavbe, ki jih je mogoče natisniti.
Pri Zorpheus so osnovali stavbe, ki jih je mogoče natisniti.

Zadnja leta je osvajanje Marsa ponovno postalo aktualno, projekt osvajanja rdečega planeta je pritegnil tudi številne zasebnike, kot je podjetje SpaceX tehnološkega mogula Elona Muska. Nasa se uri za potovanje na kanadskem otoku Devon v Nunavutu, ki mu pravijo tudi Mars na Zemlji, ker tam vladajo skrajne vremenske razmere. Gre za projekt Haughton-Mars Project, ki ga izvajajo v povezavi z Googlom. »Omogočajo nam, da s svetom delimo Marsu podobne značilnosti tega območja in seveda delo, ki ga opravljamo,« je povedal dr. Pascal Lee, planetarni znanstvenik z Inštituta Mars in direktor Nase.
Mars Incubator stavi na modularno strukturo bivališč.
Mars Incubator stavi na modularno strukturo bivališč.

Znanstveniki bi radi Mars obiskali tudi z letečim vozilom, da bi lažje proučevali njegovo površino. To je zahtevna naloga, saj ima rdeči planet zelo tanko ozračje, povrhu pa je velik izziv, kako s tolikšne razdalje opravljati takšno vozilo. Podjetje SpaceX je skrajno ambiciozno in napoveduje, da bo človeka na Mars poslalo v prihajajočem desetletju. Za podvig bodo uporabili raketo, imenovano Starship, ki so jo nedavno predstavili javnosti in je navdušila s svojim videzom. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije