Napoved epidemiologa, ki je nihče noče slišati

Strokovnjak miri starše ob odprtju šol, hkrati pa dodaja, da je treba biti previden.
Fotografija: Življenje še nekaj časa ne bo tako kot pred pandemijo. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Življenje še nekaj časa ne bo tako kot pred pandemijo. FOTO: Reuters

Da bi zajezili širjenje novega koronavirusa oziroma da bi ga obvladali, bomo morali s številnimi omejitvami živeti še leto, dve ali celo več, meni znanstvenik, ki vodi švicarski boj proti virusu.
 
Epidemiolog in strokovnjak za javno zdravje Matthias Egger je v pogovoru za časopis NZZ am Sonntag povedal, da upa, da bo cepivo za širšo uporabo na voljo v letu dni, a je dodal, da je na poti še veliko ovir: »Še vedno slabo poznamo virus. Lahko odkrijemo negativne lastnosti, ki bi zapletle in upočasnile razvoj učinkovitega in varnega cepiva.«
 
Opozoril je, da bomo morali ljudje še naprej nositi maske, striktno upoštevati navodila o higieni ter medsebojno razdaljo.
 
Preberite tudi:

Lažje bomo dihali, a življenje Slovencev ne bo več enako



Švica šole odpira 11. maja. Egger je ob tem staršem sporočil, naj ne skrbijo, ker ne obstaja veliko dokumentiranih primerov, v katerih so otroci okužili odrasle, in skoraj noben primer okužbe med otroci. »Na svetu je več kot tri milijone okužb s covidom-19. Podatki kažejo, da otroci ne igrajo velike vloge pri širjenju virusa,« je dejal, a hkrati opozoril, da je okužba med njimi vseeno mogoča, zato je starše opozoril, naj bodo pazljivi.
 
Preberite tudi:

Covid 19: trije scenariji, ki ne napovedujejo nič dobrega



Tudi v Sloveniji se življenje počasi vrača v vsaj približno take tirnice, po katerih je teklo pred epidemijo. V ponedeljek svoja vrata odpirajo številne storitve, postopno odprtje šol in vrtcev je predvideno za 18. maj.
 
Kljub ugodni epidemiološki sliki – v soboto prvič po 4. marcu ni bilo na testiranjih nobenega novega primera okužbe – tudi številni slovenski epidemiologi opozarjajo, da epidemije še zdaleč ni konec in da bo naše življenje še dolgo potekalo v senci covida-19. Ob zadnji napovedi rahljanja ukrepov je vodja svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje Bojana Beović opozorila, če ne bomo dovolj previdni in bo virus ušel nadzoru, nas predvidoma septembra čaka drugi val, ki pa bi bil lahko za Slovenijo katastrofalen.​

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije