Napoleonova sestra na dražbi

Pauline Bonaparte je v svojih poznih letih živela razuzdano. Portet je nastal med njenim zakonom z generalom Leclercom.
Fotografija: Dvakrat se je poročila, a je najraje živela sama.
Odpri galerijo
Dvakrat se je poročila, a je najraje živela sama.

Portret Pauline Bonaparte je nastal leta 1798 ali 1799, ocenjujejo poznavalci, na dražbi pa bi lahko iztržil tudi 60.000 evrov, se nadejajo pri avkcijski hiši Doyle.

Mojstrovino je naslikala Marie-Victoire Lemoine iz slovite družine umetnikov, Napoleonovo mlajšo sestro pa je upodobila na vrhuncu svoje kariere, ko je bila stara 45 let in je veljala za osrednjo umetnico takratne francoske družbe. Ustvarjala je predvsem portrete, Pauline Bonaparte pa je z oljnimi barvami v velikem formatu upodobila kot mlado damo, ki se naslanja na rob okna, kot se glasi tudi naslov mojstrovine.

Napoleonova sestra se je poročila pri rosnih 17, in sicer s francoskim generalom Charlesom Leclercom, slika pa je nastala verjetno leto dni po poroki, ob rojstvu njunega sina, poroča STA. Leclerc je umrl leta 1801 zaradi rumene mrzlice, dve leti pozneje je Pauline znova skočila v zakon, in sicer z rimskim princem Camillom Borghesom. Pozneje sta z možem živela ločeno, ona pa je v Rimu, kjer si je ustvarila dom, slovela kot velika razuzdanka.


Poleg portreta francoske slikarke bodo na jutrišnji dražbi ponudili še številne pejsaže, tihožitja, portrete in sakralna dela evropskih umetnikov od renesanse do 19. stoletja, pa pohištvo, srebrnino in razkošno okrasje. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije