HUDA URA

Namočena Slovenija, a še ni konec: kleti pod vodo, odkrite strehe, sprožen plaz

Gasilci so imeli ponoči polne roke dela s črpanjem meteorne vode.
Fotografija: Marsikje je ponoči tudi zagrmelo. FOTO: Pixabay
Odpri galerijo
Marsikje je ponoči tudi zagrmelo. FOTO: Pixabay

LJUBLJANA – Obilne nočne padavine so marsikje povzročile težave zaradi meteorne vode.

O poplavah tako poročajo iz Kranjske Gore in Maribora, kjer so ob 2.39 na Ruški cesti gasilci JZ GB Maribor s folijo začasno prekrili streho večstanovanjske hiše in tako preprečili vdiranje vode v objekt, na katerem se opravljajo gradbena dela.

Ob 6.00 se je na cesti Črna na Koroškem–Topla v občini Črna na Koroškem sprožil zemeljski plaz na vozišče. Gasilci PGD Črna na Koroškem so razžagali in odstranili drevesa in sprostili promet.

Ob 1.35 so v Kosovi ulici na Jesenicah gasilci GARS Jesenice s protipoplavnimi vrečami preusmerili hudournik stran od stanovanjskega objekta.

V petek ob 23.58 so na Potrčevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s poplavljene terase večstanovanjskega objekta izčrpali večjo količino meteorne vode.

Ob 23.27 je v Dvorski vasi v Begunjah na Gorenjskem, občina Radovljica, meteorna voda zalila klet hotela. Gasilci PGD Begunje so preusmerili hudournik in vodo iz kleti izčrpali.

Ob 23.04 je v naselju Veliki Otok v občini Postojna meteorna voda poplavljala bivalni kontejner. Gasilci PGD Postojna so namestili potopno črpalko.

Ob 22.59 je v naselju Hlebce v občina Radovljica meteorna voda zalila klet objekta. Gasilci PGD Hlebce so vodo izčrpali, na kraju pa so pustili potopno črpalko.

Močan veter zaprl koprsko luko

Manj dela so imeli gasilci na obali, kjer so se tudi sinoči oglasile sirene, ki so naznanjale poplavljanje morja, a hujših težav ni bilo, saj je poplavilo le ozek pas ob obali.

Ob 20.40 je luška kapitanija v Kopru zaradi močnega vetra do nadaljnjega zaprla koprsko pristanišče. Za tovorni promet so ga ponovno odprli ob 22.15.

Ob 19.53 je zaradi vetra na Pobeško cesto v Kopru padlo manjše drevo. Gasilci JZ GB Koper so ga razžagali in odstranili s cestišča.

Težav zaradi padavin pa še ni konec. Vremenoslovci namreč napovedujejo, da se bo dež popoldne spet okrepil. Zvečer bo na Primorskem prehodno zapihala burja. Najvišje dnevne temperature bodo v alpskih dolinah okoli 6, drugje od 9 do 13, na Primorskem do 15 stopinj Celzija. Ponoči bodo padavine močnejše v zahodnih krajih, na vzhodu pa bodo prehodno ponehale. Okrepil se bo jugovzhodni veter, ob morju jugo.

V nedeljo bo pretežno oblačno, dež se bo čez dan od zahoda znova razširil proti vzhodu. Vmes bodo tudi nalivi. Jutranje temperature bodo od 7 do 15, na severozahodu okoli 3, popoldanske pa od 10 do 16, na severozahodu okoli 5 stopinj Celzija.

Agencija RS za okolje za nedeljo napoveduje zlasti večji porast reke Drave. Največje pretoke pa naj bi reka dosegla v začetku naslednjega tedna.

MOL je prebivalce Ljubljane opozorila na možnost poplav konec tedna.


V noči na ponedeljek bo dež povsod ponehal. V ponedeljek se bo zlasti na severu in vzhodu delno zjasnilo, bolj oblačno pa bo ostalo na Primorskem in Notranjskem, kjer bo občasno spet rahlo deževalo. Zapihal bo jugozahodni veter. V torek se bodo padavine na zahodu spet okrepile.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije