ARBITRAŽA

Namesto pijanca Junckerja vlada »pošast«, prijatelj Hrvaške

Martin Selmayr je dobri prijatelj hrvaškega premierja Andreja Plenkovića.
Fotografija: Juncker naj bi bil pri arbitraži dovzetnejši za hrvaško stališče kot slovensko. FOTO: Emmanuel Dunand, Afp
Odpri galerijo
Juncker naj bi bil pri arbitraži dovzetnejši za hrvaško stališče kot slovensko. FOTO: Emmanuel Dunand, Afp

BRUSELJ – Francoski novinar Jean Quatremer je zapisal tisto, o čemer se v Bruslju – in po posnetku z vrha Nata – tudi drugod po Evropi šušlja že dolgo časa: predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker »ima rad steklenico« oziroma bolj po domače – pijanec je.

Zaradi Junckerjeve ljubezni do alkohola tako komisiji dejansko vlada njegov šef kabineta, Nemec Martin Selmayr, za katerega je pred časom Boštjan M. Zupančič, nekdanji slovenski sodnik na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu, zapisal, da je osebni prijatelj hrvaškega premierja Andreja Plenkovića in ki nas, torej Slovenijo, na področju arbitraže blokira pri Evropski komisiji.




 
Junckerjevo imenovanje Selmayrja, znanega tudi kot pošast zaradi njegovega neusmiljenega odnosa, na najvišje mesto civilnega, torej neizvoljenega, uslužbenca Evropske komisije marca letos je dvignilo precej prahu. Evropska ombudsmanka Emily O'Reilly pa je sedaj ugotovila, da med postopkom njegovega imenovanja niso bila spoštovana vsa pravila.

Nemec pa je med letošnjim svetovnim nogometnim prvenstvom v Rusiji ujezil tudi Angleže, ko je po zmagi Hrvaše nad Anglijo na twitterju objavil niz emotikonov s podobo zastave EU in nogometnih žog. Poteza Angležem ni ušla, saj je Selmayr znan nasprotnik brexita.



Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije