PRAZNIKI

Najlepši božični sejmi (FOTO)

Po evropskih mestih je decembra nadvse prešerno, božični sejmi vabijo z dobrotami in darilci.
Fotografija: Bogato obložene stojnice premamijo vsakogar. FOTO: guliver/getty images
Odpri galerijo
Bogato obložene stojnice premamijo vsakogar. FOTO: guliver/getty images

Veseli december je tu, z njim pa so začeli z obloženimi stojnicami na široko vabiti božični sejmi. Naj so veliki ali majhni, vsi nas mamijo z vonjem kuhanega vina, groga ali punča ter božičnega peciva, denarnice se kar same odpirajo pred prikupnimi darilci. Čeprav je dovolj že praznično vzdušje, odeto v sij tisočerih lučk, da nas korak ponese tja.
Za moderni pridih božični klasiki pojdite v Berlin. FOTO: guliver/getty images
Za moderni pridih božični klasiki pojdite v Berlin. FOTO: guliver/getty images

1. Dunaj: V tem času se avstrijska prestolnica spremeni v božično pravljico, čarobno okrašeno in omamno dišečo. Skoraj celotno mesto se spremeni v velikanski božični sejem, od koder ne moremo odkorakati ne lačni ne žejni. Ali praznih rok. Izbiramo lahko med okoli 20 božičnimi sejmi, vsak je poseben. Najbolj prepoznaven je pred mestno hišo in ima ogromno drsališče na prostem, prekrasen je tisti pred palačo Schönbrunn, najbolj prikupen morda v Spittelbergu. Med stojnice vabijo do 26. decembra.

2. Zagreb: Advent v Zagrebu, ki si je v zadnjih treh letih prislužil naziv najlepšega v Evropi, je letos v znamenju hrestača, katerega figura nas bo do 7. januarja spremljala na vsakem koraku. Po tradiciji bodo praznično zasijali zagrebški parki, trgi in ulice, Trg kralja Tomislava se bo spremenil v drsališče, najbolj umetniški bo park Zrinjevac. Seveda stojnic s spominki ne bo manjkalo, vendar so hoteli prireditelji dati prednost čaru božiča pred potrošništvom, zato bo kulturni program še bogatejši. Pripravili so kar osem festivalov, v ospredju je klasična glasba.

3. Budimpešta: V božični pravljici madžarskega glavnega mesta se prepletajo tradicija, sodobnost in gastronomski užitki. Med njimi ne gre zamuditi klobas ali golaža, ki nam v hladnem zimskem času vrnejo moči, in tradicionalne slaščice kürtőskalács.


Svetlobnega šova na fasadi bazilike sv. Štefana, v katerega zrete s 3D-očali, ne boste mogli zgrešiti, saj gre za največji tovrstni svetlobni spektakel v Evropi, tam bo do 1. januarja tudi veliko drsališče. V kulturnem programu se bo zvrstilo več kot 200 koncertov vseh žanrov. Lokalno prebivalstvo menda najraje zavije na drugo stran reke, na manjši božični sejem v Óbudo.

4. Salzburg: Tudi če se vam božični duh rad izmika, mu v Salzburgu, kjer je nastala in bila prvič zaigrana Sveta noč, ne boste ušli. Pred katedralo vsako popoldne ob petih donijo koncerti, ob torkovih večerih se pridružite kolednikom, ki po salzburških ulicah širijo praznično radost, vmes pa pokukajte, kaj vse do 26. decembra ponuja okoli 95 stojnic. In še namig – če imate čas, se odpeljite do bližnjega mesteca St. Wolfgang, sploh ob sredah, saj je tamkajšnji božični sejem na jezerskem obrežju osvetljen s sojem sveč. In ne novoletnih lučk.

5. Berlin: Če imate raje moderno kot klasiko, bo morda advent v Berlinu po vašem okusu, čeprav za obisk vseh tamkajšnjih sejmov ne boste imeli ne časa ne energije. Izbirate namreč lahko med okoli 80 sejmi.


Najslovitejši in morda najbolj veličasten je na trgu Gendarmenmarkt, največji v Spandauu, prostor pred mestno hišo se spremeni v zabaviščni park z razglednim kolesom, vrtiljaki in drsališčem, v novoletne lučke se ovijejo drevesa v berlinskem botaničnem vrtu. A bodite pozorni, nekateri sejmi so odprti le nekaj dni, večina sicer do zadnjega v letu. Ponekod boste morali plačati vstopnino. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije