KJE JE?

Najdražja slika v sefu?

V muzeju iščejo 407 milijonov evrov vredno sliko Jezusa, ki jo je ustvaril Leonardo da Vinci. V Louvru načrtujejo odprtje razstave, ki naj bi pritegnila na stotisoče obiskovalcev z vsega sveta.
Fotografija: Dva tedna imajo časa, da najdejo sliko, ki si jo na razstavi tako želijo. FOTOGRAFIJI: Guliver/getty Images
Odpri galerijo
Dva tedna imajo časa, da najdejo sliko, ki si jo na razstavi tako želijo. FOTOGRAFIJI: Guliver/getty Images

V pariškem Louvru mrzlično iščejo 407 milijonov evrov vredno sliko Jezusa, ki jo je ustvaril eden najvplivnejših in najbolj inovativnih umetnikov vseh časov Leonardo da Vinci. V omenjenem muzeju se namreč pripravljajo na odprtje velike razstave, posvečene da Vinciju, od katere si veliko obetajo, saj pričakujejo, da bo pritegnila na stotisoče obiskovalcev z vsega sveta. V Louvru njeno odprtje načrtujejo čez približno 14 dni, še vedno pa jim ni uspelo najti ene najpomembnejših in najbolj kontroverznih da Vincijevih slik – Salvatorja Mundija. Leonardo je tako poimenoval portret Jezusa, gre pa za najdražjo sliko na svetu, ki je leta 2017 na dražbi dosegla omenjeni rekordni znesek. Francoski mediji so že začeli širiti informacije, da slike ne bo na ogled, tiskovna predstavnica Louvra pa govoric ni hotela komentirati.

Da je slika Leonardovo delo, so ugotovili šele v 21. stoletju, prej so bili strokovnjaki prepričani, da je njen avtor Giovanni Boltraffi, sicer Leonardov učenec. Kot takšno so jo leta 1958 na dražbi v Londonu prodali za pičlih 53 evrov, leta 2011 jo je kupil newyorški umetnostni zgodovinar Robert B. Simon za 1200 evrov, in prav Simon je bil tisti, ki je ugotovil, da je Salvator Mundi pravzaprav naslikal sam veliki da Vinci. Umetnina se je od leta 2011 še večkrat znašla na dražbi in nekako se je medtem za njo, kot kaže, izgubila vsaka sled. Krožijo sicer ugibanja, da naj bi bila trenutno v lasti kraljeve družine iz Abu Dabija, mnogi pa so prepričani, da krasi jahto savdskega princa Mohameda bin Salmana. Njen nekdanji lastnik Simon, ki jo je 2013. prodal ruskemu oligarhu Dimitriju Ribolovjevu, medtem priznava, da nima pojma, kje bi Salvator Mundi lahko bil, da pa je pred nekaj meseci slišal, da je v nekem sefu za umetnine v Švici.
Je v Švici, Abu Dabiju, na vladarjevi jahti, morda kje povsem drugje?
Je v Švici, Abu Dabiju, na vladarjevi jahti, morda kje povsem drugje?

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije