KORONAVIRUS

Najbolj smrtonosni dan, okužen tudi enomesečni dojenček

Neki moški je umrl v Hongkongu.
Fotografija: Širjenja virusa še niso ustavili. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Širjenja virusa še niso ustavili. FOTO: Reuters

Zaradi okužbe s koronavirusom je umrlo že najmanj 427 ljudi, več kot 20.000 po vsem svetu jih je okuženih. Virus se še naprej širi, zunaj Kitajske je potrjen v še 25 državah. Samo v ponedeljek je umrlo 65 ljudi. Zunaj Kitajske je potrjenih 190 primerov okužbe s tem virusom. O prvem smrtnem primeru poročajo iz Hongkonga; nesrečni 39-letnik je pred okužbo obiskal Vuhan. Prva žrtev zunaj Kitajske je umrla na Filipinih.

V provinci Gvidžov (Guizhou) so virus odkrili pri enomesečni dojenčici, ki je tja prišla iz druge province, v ponedeljek in je trenutno v izolaciji v bolnišnici. Njeno stanje je za sedaj stabilno. Državam, ki so napovedale, da svojih vrat ne bodo odprle ljudem, ki so bili pred tem na Kitajskem, se je pridružil Tajvan.

Ujeti na ladji

Na Japonskem pa je na ladji za križarjenje ujetih na tisoče ljudi, ki so v karanteni, ker je z njimi potovala 80-letnik, za katerega so potrdili okužbo z virusom. Moški je sredi januarja priletel na Japonsko iz Kitajske, nato pa z ladjo odpotoval v Hongkong in se tam vkrcal na ladjo. V soboto so potrdili, da je. Ladja je sedaj v luki Jokohama. Nekaj deset zdravnikov je prišlo na ladjo, da bi preverili zdravstveno stanje okoli 2500 potnikov in 1000 članov posadke.

Odkrit najverjetnejši izvor koronavirusa

Mednarodni strokovnjaki si prizadevajo razviti cepivo in ustaviti širjenje virusa. Najverjetnejši vzrok virusa so netopirji, kaže najnovejša raziskava. Pri sedmih pacientih s hudim vnetjem pljuč so analizirali vzroke in ugotovili, da jih je šest delalo na tržnici v Vuhanu, kjer so decembra lani zaznali prve primere.

Sodeč po raziskavi, objavljeni v reviji Nature, je virus v 96 odstotkih identičen koronavirusu pri netopirjih, kar kaže, da so prav te živali vzrok virusa.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije