NORI ZNESKI

Najbogatejši so še bogatejši

Med pandemijo se je njihovo premoženje povečalo. Na vrhu še vedno neomajen prvi mož Amazona.
Fotografija: Jeff Bezos je z Amazonom nepremagljiv. FOTO: Gus Ruelas/Reuters
Odpri galerijo
Jeff Bezos je z Amazonom nepremagljiv. FOTO: Gus Ruelas/Reuters

Medtem ko se svet pogreza v gospodarsko krizo, najbogatejši zemljani komajda dohitevajo številke na svojih bančnih računih. Na vrhu še vedno kraljuje prvi mož Amazona Jeff Bezos, ki ima po novem po palcem 129 milijard evrov, kar 26 milijard mu je prineslo enormno povečanje spletnih naročil od izbruha pandemije.

Amazonove delnice so poskočile za 29 odstotkov, še bolje pa je šlo Facebooku, katerega delnice so porasle za kar 60 odstotkov. Tako je tudi ustanovitelj družabnega omrežja Mark Zuckerberg na lestvici poskočil za tri mesta, s sedmega na četrto, zdaj ima 75 milijard evrov premoženja. Prva petindvajseterica je med pandemijo skupno obogatela za kar 224 milijard evrov, poroča Forbes; nihče izmed njih ni doživel nikakršne izgube, prav vsi so še povečali svoje imperije, najmanjši, za navadne smrtnike še vedno nepredstavljivi vzpon je znašal tri milijarde. Microsoftov Bill Gates, še vedno usidran na drugem mestu, zdaj prešteva 93 milijard, deset več kakor marca, tretji pa je Francoz Bernard Arnault, generalni direktor korporacije LVMH, jih ima zdaj 83 oziroma enajst več kakor pred pandemijo. Peti je vlagatelj Warren Buffet z 58 milijardami, na dvanajstem mestu na Forbesovi lestvici pa je najbogatejša ženska na svetu, Alice Walton, ena od dedinj in delničark trgovinskega imperija Walmart, z 48 milijardami evrov oziroma tremi več kot pred zdravstveno krizo.

Alice Walton, najbogatejša ženska na svetu, z bratoma Jimom in Robom: dediči imperija Walmart FOTO: Jacob Slaton/Reuters
Alice Walton, najbogatejša ženska na svetu, z bratoma Jimom in Robom: dediči imperija Walmart FOTO: Jacob Slaton/Reuters
Med vidnejšimi zmagovalci tokratne Forbesove dirke je tretji najbogatejši Kitajec Colin Zheng Huang, ustanovitelj druge največje spletne trgovine na svetu, Punduoduo, ki Alibabi resno diha za ovratnik. Med krizo je svoje premoženje kar podvojil, zdaj sedi na 31 milijardah evrov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije