VOJAŠKA VAJA

Na vaji Nata, kjer je 250 Slovencev, požlampali pivo

V Reykjaviku je zmanjkalo pijače. Največja vojaška vaja po hladni vojni.
Fotografija: Vojaška akcija vključuje 50.000 vojakov. FOTO: Pr
Odpri galerijo
Vojaška akcija vključuje 50.000 vojakov. FOTO: Pr

REYKJAVIK – Minuli konec tedna se je odvijala največja vojaška vaja Nata po zaključku hladne vojne. Rožljanje z orožjem in napenjanje mišic sta imeli zelo nepričakovan učinek na islandsko prestolnico Reykjavik. Tam se je ustavila skupina 7000 ameriških marincev in vojakov, ki so bili očitno zelo žejni, saj so popili celotne zaloge piva, kar jih je mesto premoglo.
Islandska prestolnica je doživela veliko preizkušnjo. FOTO: Guliver/Getty Images
Islandska prestolnica je doživela veliko preizkušnjo. FOTO: Guliver/Getty Images

Večina lokalnih barov je morala poslati ljudi v druge dele te majhne otoške države, da so lahko zagotovili zadostne količine alkohola. Za eno pivo je treba v Reykjaviku odšteti od sedem do deset evrov, kar pa vojakov ni ustavilo. Popili so vse, od klasičnih lagerjev do najrazličnejših pijač lokalnih mikropivovarn.


Lastniki barov so po odhodu vojakov priznali, da še nikoli niso doživeli česa podobnega. Vzajemno so si sposojali pijačo, na pomoč pa so priskočili uslužbenci kurirske službe Ölgerðin, ki so mrzlično iskali pivo po državi. V vojaški vaji Trident Juncture 18 sodeluje skoraj 50.000 vojakov iz 29 držav Nata skupaj s Švedsko in Finsko. Imajo 65 bojnih ladij, 150 letal in več kot 10.000 vojaških vozil. Na vaji sodeluje tudi 250 Slovencev.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije