PIŠČANČJA KRILCA

Novi koronavirus potrdili na uvoženi zamrznjeni hrani

Pristojni, med njimi tudi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) ter ameriški center za omejevanje bolezni in njihovo preprečevanje (CDC), vztrajajo, da je možnost prenašanja koronavirusa s hrano majhna.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Qwart, Getty Images
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Qwart, Getty Images

Iz Brazilije uvožena zamrznjena piščančja krilca so bila pozitivna na novi koronavirus, so ugotovili v kitajskem mestu Šenzen, sporočilo tamkajšnjih oblasti pa povzema spletna edicija CNN. Koronavirus so potrdili v sredo, potem ko so odvzeli vzorce s površine omenjenega piščančjega mesa. Za katero znamko je šlo, ni znano. 

Pristojni, med njimi tudi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) ter ameriški center za omejevanje bolezni in njihovo preprečevanje (CDC) javnost pomirjajo, da je možnost prenašanja koronavirusa s hrano majhna.

V Šenzenu so nemudoma testirali vse, ki bi lahko prišli v stik z okuženo hrano, a so bili na srečo vsi odvzeti vzorci negativni. Testirali so še druge vzorce mesa, tudi ti so bili negativni. Ne glede na to so območje, kjer je bilo meso shranjeno, že razkužili. 
 
Preberite tudi:
Hrvaška podrla absolutni rekord, Beovićeva omenja karanteno
Petletnik trpel muke, ker Slovenija ni zanimiva za dobavitelje
Kako daleč je Hrvaška od slovenskega rdečega seznama?

Novica o okuženih piščančjih krilcih se je pojavila dan po tem, ko so na embalaži rakcev, uvoženih iz Ekvadorja, zaznali novi koronavirus. Podobnih primerov naj bi bilo še več, zaradi česar se nenehno odpira vprašanje o varnosti uvožene hrane. Na družabnih omrežjih na Kitajskem je celo zaslediti pozive k ustavitvi uvoza zamrznjene hrane.

Potrebuje človeškega ali živalskega gostitelja

Pri WHO so prepričani, da je zelo malo verjetno, da bi se ljudje okužili s sars-cov-2 prek embalaže hrane. Ameriški CDC se s tem strinja in pojasnjuje, da je tveganje okužbe s prehranskih produktov, njihove embalaže ali vreč izredno majhno. Obe instituciji izpostavljata, da se virus najbolj širi pri interakciji med osebami, s kapljicami, ko okužena oseba kašlja, kiha ali samo govori. Ni sicer nemogoče, da bi se virus prenesel z embalaže, a pod pogojem, da bi roke po dotikanju okužene embalaže tiščali v usta, nos ali oči, ni pa to tipičen način, kako se virus širi, opozarja CDC. »Do danes ni dokazov, da bi se virus, ki povzroča respiratorno bolezen, prenašal s hrano ali z embalažo hrane. Koronavirus se ne more razmnoževati na hrani, potrebuje živalskega ali človeškega gostitelja, da se lahko širi,« poudarja WHO.
 
Preberite tudi:
Slovenija drsi z zelenega območja, znova veliko okužb (VIDEO)
Za vse, ki prihajajo iz Hrvaške, naši sosedi uvedli testiranje
Kacin udaril po Hrvaški: Izvažajo okužbe, hitro se bodo znašli na rdečem seznamu

Strokovnjak za respiratorne bolezni David Huj Šu Čeong ugiba, da je bila uvožena hrana verjetno okužena med pakiranjem. Tudi on meni, da ni nujno, da se je prek takšne hrane mogoče okužiti. Pozitiven test bi lahko bil lažen. Opominja na Severno Korejo, kjer so testi bili ljudje pozitivni, čeprav virus ni bil več aktiven. A v isti sapi dodaja, če bi bil na površini takšen virus, da bi ga bilo mogoče pobrisati in vzrejati v laboratoriju, potem bi lahko govorili o tem, da je nalezljiv. Opozoril je še, da koronavirus lahko preživi nizke temperature in ostane aktiven tudi po tem, ko se odtaja.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije