NAPETO

VIDEO: Na robu jedrske vojne: med velesilama vse bolj napeto

Na meji med Indijo in Pakistanom vse več incidentov.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Pixabay
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Pixabay

NEW DELHI, ISLAMABAD – Indijski lovci so prestregla najmanj tri pakistanska vojaška letala, ki so priletela v indijski zračni prostor nad Kašmirjem. V odgovor je Pakistan sestrelil dve indijski vojaški letali v pakistanskem zračnem prostoru. Incidenta sta se zgodila dan za tem, ko je Indija izvedla letalske napade v Pakistanu.

Indija je sporočila, da je na ozemlju Pakistana napadla položaje islamistične skupine Džaiš e Mohamed, pri čemer je bilo ubitih veliko njenih pripadnikov. Pakistan je v odzivu sporočil, da si pridržuje pravico do odgovora na indijsko agresijo.

Pakistanski premier Imran Kan, ki je sklical izredno zasedanje sveta za nacionalno varnost, je obsodil »neodgovorno indijsko politiko«. Trditve o napadu je označil za »nesmiselne in fiktivne«. »To dejanje je namenjeno domači javnosti, ki je v volilni kampanji, z njim pa ogrožajo mir in stabilnost v regiji,« je povedal.
 
Odnosi med državama so se še dodatno zaostrili po napadu na konvoj z indijskimi vojaki 14. februarja v indijskem delu Kašmirja, v katerem je umrlo več kot 40 pripadnikov indijske vojske. Odgovornost za napad je prevzela skupina Džaiš e Mohamed, ki deluje v Pakistanu. New Delhi trdi, da je Islamabad sokriv za ta napad, kar pa ta zanika.

Indijski vojaki patruljirajo na meji s Pakistanom. FOTO: Reuters
Indijski vojaki patruljirajo na meji s Pakistanom. FOTO: Reuters

Svet zaskrbljeno spremlja naraščanje napetosti med dvema jedrskima silama, ki sta še vedno sprti zaradi Kašmirja. Državi sta se še pred neodvisnostjo od Velike Britanije leta 1947 spopadali zaradi ozemlja v himalajskem pogorju. Potem ko se je Kašmir odločil, da se bo priključil Indiji, je izbruhnila dveletna vojna. Druga vojna je sledila leta 1965, leta 1999 pa je izbruhnil kratek, a silovit spopad.

Kitajska je obe strani pozvala k zadržanosti in stabilizaciji razmer v regiji. Podoben je bil tudi odziv Evropske unije. »Ohranjamo stike z obema državama in verjamemo, da je pomembno, da obe ostaneta kar se da zadržani in se izogibata nadaljnjim eskalacijam napetosti,« so sporočili.

Indija in Pakistan sodita v t. i. jedrski klub, to je med države, ki imajo najbolj smrtonosno orožje. Indija se je začela jedrsko oboroževati kot odgovor na jedrsko oboroževanje Kitajske, Pakistan pa kot odgovor na oboroževanje Indije. Jedrska arzenala obeh držav naj bi bila po zmogljivostih primerljiva.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije