VESOLJE

Na Luni vzklil bombaž

Na površju našega satelita je pognala prva rastlina. Seme bombaža je v posebni kapsuli.
Fotografija: Na levi je kapsula, ki je zdaj na Luni. FOTO: Univerza Chongqing
Odpri galerijo
Na levi je kapsula, ki je zdaj na Luni. FOTO: Univerza Chongqing

PEKING – Kitajska sonda Chang'e-4 je uspešno opravila prvo misijo, saj je na temni strani Lune uspešno vzgojila rastlino. Znanstveniki z Univerze Chongqing so včeraj objavili prvo fotografijo rastline, ki je vzklila iz semen bombaža. Doslej so jih že uspešno vzgajali na Mednarodni vesoljski postaji, to pa je bilo prvič, da je vzklila na tujem nebesnem telesu. Profesor Xie Gengxin, ki je izvedel biološki eksperiment, je povedal, da so na krovu semena krompirja, bombaža, repne ogrščice, navadnega repnjakovca, ličinke vinske mušice ter nekaj kvasovk. Zaprti so v majhnem ekosistemu v 2,6-kilogramski in 20 centimetrov visoki posodi.
Na levi je kapsula, ki je zdaj na Luni. FOTO: Univerza Chongqing
Na levi je kapsula, ki je zdaj na Luni. FOTO: Univerza Chongqing

Rastline bodo proizvajale kisik in hrano, kvas bo nadzoroval razmerje ogljikovega dioksida in kisika, vinske mušice pa bodo porabniki fotosinteze. Razmere na Luni zaznamujejo nizka težnost, močno sevanje in sončna svetloba, medtem ko v senčnih predelih padejo temperature pod 180 stopinj Celzija. Številni znanstveniki so bili zaskrbljeni, da ne bi kontaminirali Luninega površja, a kitajski znanstveniki mirijo, da je vse nepredušno zaprto in se kaj takšnega ne more zgoditi.
V sredini lahko prepoznamo list bombaža. FOTO: Univerza Chongqing
V sredini lahko prepoznamo list bombaža. FOTO: Univerza Chongqing

»Tudi če bi kaj uspelo zbežati, ne bi imelo možnosti preživeti in bi se razgradilo na neškodljive osnovne organske delce. Lune ne bi onesnažilo, » je bil jasen Xie. Namen poskusa je ugotoviti, kako uspevajo rastline in živali na Luninem površju. Razvoj v kapsuli spremljajo 24 ur na dan.


Kitajci so sondo Chang'e-4 izstrelili decembra in je postala prvo plovilo v zgodovini človeštva, ki je pristalo na tako imenovani temni strani Lune (čeprav je celotna površina satelita enako dolgo osvetljena). Na sondi naj bi opravili šest kitajskih eksperimentov in štiri tuje, med drugim testiranje mineralne sestave tal in merjenje radiacije. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije