Na Hrvaškem občuten padec cen zasebnih namestitev

Trenutno so cene občutno nižje kot lani.
Fotografija: Večernji list: Pričakovati je sicer nekaj pocenitev, vendar pa uprave največjih hrvaških hotelskih podjetij raje ne bodo odprle hotelov, kot pa da bi prodajale poceni namestitve. FOTO: Marko Feist, Slovenske novice
Odpri galerijo
Večernji list: Pričakovati je sicer nekaj pocenitev, vendar pa uprave največjih hrvaških hotelskih podjetij raje ne bodo odprle hotelov, kot pa da bi prodajale poceni namestitve. FOTO: Marko Feist, Slovenske novice

Ponudba zasebnih turističnih namestitev na hrvaški obali kaže, da so cene občutno nižje kot lani. Medtem ko je bilo treba lani za najcenejši apartma v predsezoni odšteti 40 evrov, pa letos toliko stanejo najdražji apartmaji, poroča index.hr.

Cene apartmajev na hrvaški obali so se lani v predsezoni gibale od 40 do 100 evrov, v glavni turistični sezoni pa so se povzpele tudi do 200 evrov. V letošnji predsezoni segajo zgolj od 25 do 40 evrov, v glavni sezoni pa je mogoče apartma najeti za 45 do 70 evrov na dan, danes piše index.hr na podlagi oglasov za turistične namestitve, ki jih objavlja na svoji spletni strani. 

Čeprav so cene zasebnih namestitev letos krepko nižje kot lani, pa je rezervacij v tem delu turistične ponudbe malo, pravi predsednica skupnosti družinskega turizma pri hrvaški gospodarski zbornici Martina Nimac Kalcina. Pričakuje, da se bo sezona okrepila, ko bodo odprli hrvaško mejo za vse tuje turiste, pa tudi, da bodo morali ponudniki znižati cene zasebnih namestitev, če si želijo domačih turistov.



V združenjih ponudnikov zasebnih namestitev pričakujejo, da bo država prisluhnila njihovim težavam in znižala različne dajatve, ki jih morajo plačevati poleg davkov. Obenem pričakujejo, da bo država pripravila močnejšo oglaševalsko kampanjo na najpomembnejših trgih za hrvaški turizem.


Na Hrvaškem popusti, čeprav nekateri dvomijo, da bodo ponudniki znižali cene


Hrvaška ni več poceni turistična država in tega ne bodo spremenile niti razmere z novim koronavirusom, pa je danes zapisal Večernji list. Pričakovati je sicer nekaj pocenitev, vendar pa uprave največjih hrvaških hotelskih podjetij raje ne bodo odprle hotelov, kot pa da bi prodajale poceni namestitve. »Če ne moreš zaslužiti, zakaj bi povečeval izgubo?« so citirali neimenovanega poznavalca razmer.

Nekateri luksuzni hoteli, kot je dubrovniški Importanne Resort, so za junij znižali cene za 30 odstotkov. Če turisti prihajajo s svojim vozilom in ostanejo najmanj dve noči, jim pokrijejo tudi 260 kun (35 evrov) cestnine za hrvaške avtoceste. Večernji list omenja tudi več hotelov na območju Zadra in Trogirja, pa tudi na nekaterih otokih, kot je Hvar, ki junija prav tako ponujajo popuste od 25 do 40 odstotkov. Turistom se bo izplačalo počakati tudi na ponudbe v zadnjem hipu s popustom od 10 do 25 odstotkov.


Letos cena odločilna pri izbiri kraja


Predsednik združenja hrvaških turističnih agencij Tomislav Fain je za Večernji list dejal, da bo na letošnjem svetovnem turističnem trgu možno tekmovati samo s konkurenčnimi storitvami. Meni, da bo cena odločilna pri izbiri počitniškega kraja, Vilim Ribić iz hrvaškega neodvisnega sindikata znanosti in visokega izobraževanja pa je opozoril, da jadranski gostitelji celo dvigujejo cene, da bi njihovi objekti ostali prazni, s tem pa bi ustvarili razmere za državno podporo. V hrvaškem turističnem združenju nasprotno menijo, da ponudniki v turizmu ne razmišljajo na ta način.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije