STRAŠNO

Močni potresi premaknili dele Zagreba (VIDEO)

Na posnetku iz vesolja je videti, da je nastal nekakšen krater.
Fotografija: Posnetki iz vesolja so razkrili razsežnost nedavnih potresov blizu Zagreba. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Posnetki iz vesolja so razkrili razsežnost nedavnih potresov blizu Zagreba. FOTO: Reuters

Potresi stopnje 5,0 do 5,5, ki so preteklo nedeljo stresli hrvaško prestolnico, močno pa smo jih čutili tudi v Sloveniji, so premaknili dober del tal v Zagrebu in to za nekaj centimetrov.

Kar so seizmologi takoj predvideli, so potrdili radarski satelitski posnetki Evropske vesoljske agencije (ESA), ki jih je analiziral predsednik Hrvaškega združenja kriznega upravljanja (HUKM). Ta je primerjal tla na posnetkih, narejenih z radarskim satelitom Copernicus EU Sentinel-1, pred potresi in po njih. Primerjava je pokazala vzorce površinske deformacije, ki so se zgodili kot posledica potresa,« je povedal Igor Magdalenić.
 
Preberite tudi:
Izredno stanje v Zagrebu, na ulice zakorakali vojaki (FOTO)
Kamere snemale, ko je treslo Zagreb (VIDEO)
Potres povzročil škodo tudi na slovenski strani

Premik tal je najvidnejši v bližini epicentra dveh najmočnejših potresov, ki je na kartah kot velik krater. Bela barva na spodnjem posnetku prikazuje, da se tla niso premaknila, modra barva kaže pogrezanje tal, rdeča pa dviganje tal.



Najmočnejši potres, ki je Zagrebčane in tudi številne Slovence iz postelj pognal v nedeljo ob 6.24, in številni popotresni sunki so povzročili precejšnjo gmotno škodo, zahtevali pa so tudi življenje 15-letnice, ki je umrla po potresu v bolnišnici.

Po prvih ocenah bi lahko sanacija Zagreba trajala od dveh do sedem let. Prejeli so kar 21.000 prijav o nastali škodi, prizadetih pa je več kot 7000 objektov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije