GLOBALNO SEGREVANJE

Mlada aktivistka okrcala kongresnike

16-letna Švedinja se je pogumno spopadla z ameriškim političnim vrhom. Tam širi ozaveščenost o globalnem segrevanju, zahteva dejanja namesto besed.
Fotografija: Političnih voditeljev se ne boji, pogumno jim je razodela svoja stališča. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Političnih voditeljev se ne boji, pogumno jim je razodela svoja stališča. FOTO: Reuters

WASHINGTON – Na drugi strani luže se mudi že od avgusta, 16-letna Greta Thunberg je neustavljiva, se ji klanjajo tudi izkušeni in modri politiki.


...
...
Mlada Švedinja, ki je lani najprej pretresla svoj domači parlament, potem pa sprožila proteste za odgovornejši odnos do našega planeta po vsem zahodnem svetu, je na povabilo demokratov obiskala tudi ameriški kongres in tamkajšnje oblastnike okrcala, naj vendarle vložijo več truda in energije v reševanje podnebnih vprašanj. Kako so se na njen obisk odzvali dvomljivi republikanci, ki zavračajo ugotovitve znanosti glede globalnega segrevanja, ni znano, demokrati pa so najstniško ekologistko sprejeli z odobravanjem in jo pohvalili, da je s svojo odločno moralno držo čudovit zgled današnjim mladostnikom, ter ji obljubili, da bodo podnebnim spremembam namenili še več časa.

Toda Thunbergova je stoično zavrnila pohvale in gostiteljem položila na srce, naj raje ne govoričijo, če ne nameravajo ukrepati. Priporočila jim je še, naj v razprave dejavno vključijo znanstvenike in prisluhnejo njihovim razlagam ter preprečijo najhujše.
Spomnimo, Greta je pred mesecem pripotovala v New York, seveda povsem ekološko, z jadrnico, opremljeno s sončnimi celicami in podvodnimi turbinami, pot je trajala petnajst dni. Udeležila se je tudi protesta pred Belo hišo zaradi odločitve predsednika ZDA Donalda Trumpa, da svojo državo umakne od pariškega podnebnega sporazuma. V petek se bo pridružila globalnim demonstracijam za okolje, prihodnji teden pa bo v New Yorku sodelovala na podnebnem vrhu svetovnih voditeljev.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije