VESOLJE

Milijarder vsak dan trenira za polet v vesolje

Junija bo minilo 50 let, odkar je človek hodil po Luni. Največ šest potnikov.
Fotografija: Vesoljski turizem ni poceni, ena vozovnica stane več kot 200.000 evrov. Foto: REUTERS
Odpri galerijo
Vesoljski turizem ni poceni, ena vozovnica stane več kot 200.000 evrov. Foto: REUTERS

Vesoljska ladja Virgin Galactica bi lahko v vesolje prvič poletela čez štiri oziroma pet mesecev, na njej pa bi utegnil sedeti tudi milijarder Richard Branson. Britanec upa, da bo njegovo potovanje sovpadlo s 50-letnico misije Apollo 11, to je bilo prvikrat, ko so ljudje stopili na Luno. »Želim si, da bi v vesolje poletel na 50. obletnico pristanka na Luni. Za to zdaj delamo,« je dejal Branson v Washingtonu.

Britanski milijarder bi v vesolje rad poletel ob 50-letnici misije Apollo 11. Foto: REUTERS
Britanski milijarder bi v vesolje rad poletel ob 50-letnici misije Apollo 11. Foto: REUTERS

Misija Apollo 11 je na Luni pristala 20. junija 1969, po površju Zemljinega naravnega satelita sta se sprehodila Neil Armstrong in Buzz Aldrin. Branson, ki je star 69 let, je dodal še, da vsak dan trenira za to naporno misijo, njegov cilj je jasen: ko bo sedel v plovilu, ki ga bodo izstrelili v vesolje, želi biti v kondiciji 30-letnika. Dodal je še, da so priprave v zaključni fazi.

Buzz Aldrin je takole stal na Luni, Neil Armstrong, ki je napravil fotografijo, je viden v vizirju. FOTO: Wikipedia
Buzz Aldrin je takole stal na Luni, Neil Armstrong, ki je napravil fotografijo, je viden v vizirju. FOTO: Wikipedia

»Do julija bomo opravili dovolj testov,« je dejal milijarder, ki vendarle ni hotel dajati prevelikih obljub. »Počakati moram na ekipo, da bodo rekli, da so res 100-odstotno pripravljeni. Nočem pritiskati nanje.« Dodal je še, da bodo naslednji test plovila SpaceShipTwo opravili 20. februarja. Branson je postal previden glede napovedi, saj je že nekajkrat z velikim pompom oznanil nekaj datumov, ko naj bi odleteli v vesolje, a iz tega na koncu ni bilo nič. Leta 2013 je prek radijskih valov oznanil, da bo podjetje Virgin Galactic v vesolje poletelo ob božiču tistega leta, on pa da se bo na krovu preoblekel v Božička, jeseni leta 2017, bilo je oktobra, je sporočil, da bo plovilo nared čez tri mesece.


No, uspeh so zabeležili lani, ko je brezpilotno plovilo SpaceShipTwo prvikrat doseglo rob Zemljine orbite. Leteli so več kot 80 kilometrov nad površjem modrega planeta. To je bil svojevrstni korak naprej k vesoljskemu turizmu, od katerega podjetje ne odstopa, še naprej je njihov cilj v vesolje pošiljati oziroma voziti turiste, to naj bi začeli opravljati prihodnje leto, za polet bo treba plačati 250.000 ameriških dolarjev oziroma 224.000 evrov.


Na krovu je lahko največ šest potnikov. Mimogrede: SpaceShipTwo upravljata dva pilota, izstrelitev pa ni klasična, plovilo kot denimo bombo odvrže tovorno letalo, potem pa zažene motorje in oddirja v nebo. Povedal je še, da ga Virgin Galactic stane 35 milijonov na mesec, pred časom pa je dejal, da je doslej v podjetje investiral že več kot milijardo dolarjev. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije