STRANKA CDU

Merklova odhaja s položaja, njena naslednica že znana

Objavljeno 07. december 2018 18.02 | Posodobljeno 07. december 2018 22.55 | Piše: STA, Š. R.
Na čelu stranke CDU odslej Annegret Kramp Karrenbauer.
Annegret Kramp Karrenbauer bo nasledila Angelo Merkel kot predsednica stranke CDU. FOTO: Reuters
HAMBURG – Dosedanja generalna sekretarka nemških krščanskih demokratov (CDU) Annegret Kramp Karrenbauer je bila s 517 glasovi podpore v drugem krogu izvoljena za novo predsednico stranke. Na tem mestu bo po 18 letih nasledila kanclerko Angelo Merkel.

»Zahvaljujem se vam za zaupanje,« je ob objavi izidov dejala novopečena predsednica. Stranko je pozvala, naj po pravičnem volilnem boju za vodjo stranke ohrani ta zagon. »Ne sme se končati, ta zagon je treba ohraniti in nas mora zavezati /.../, da z vsemi, ki nosijo odgovornost, ohranimo in oblikujemo ljudsko stranko sredine,« je dodala v kratkem nagovoru.

Pri tem je prosila protikandidata Friedricha Merza in Jensa Spahna, da bi v prihodnje sodelovali in skupaj oblikovali stranko. Oba protikandidata sta ji že čestitala in ji izrekla iskreno podporo. Po posnetkih sodeč, je svojo naslednico objela tudi Merklova in ji čestitala.

Čestitke dežujejo tudi iz drugih nemških strank. Predsednica socialdemokratov (SPD) Andrea Nahles je Kramp Karrenbauerjevi ponudila uspešno sodelovanje v veliki koaliciji in ji zaželela uspeh. »Vstopate v velike čevlje,« je dodala in opozorila, da je pred njimi zdaj reševanje problemov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.
Deli s prijatelji