Med protesti obtožena dva policista

Demonstracije proti rasizmu in policijskemu nasilju v ZDA tokrat mirnejše. Možema postave, ki sta poškodovala 75-letnika, grozi do sedem let zapora.
Fotografija: Protesti v Washingtonu so minili pretežno mirno. FOTOGRAFIJI: Reuters
Odpri galerijo
Protesti v Washingtonu so minili pretežno mirno. FOTOGRAFIJI: Reuters

Po ameriških velemestih so se nadaljevali množični protesti proti rasizmu in policijskemu nasilju, ki so zajeli celotne ZDA po smrti 46-letnega Georgea Floyda, temnopoltega Američana, ki je umrl med aretacijo 25. maja v Minneapolisu, potem ko je policist, ki ga je aretiral, več kot osem minut klečal na njegovem vratu in ga zadušil. A po divjih dneh, ko so nekatera ameriška mesta doživela izgrede, ropanje trgovin in vsesplošno razbijanje, so tokratne demonstracije minile večinoma mirno.
Sloviti most Golden Gate v San Franciscu je preplavila reka demonstrantov.
Sloviti most Golden Gate v San Franciscu je preplavila reka demonstrantov.

V Washingtonu se je v soboto po različnih ocenah zbralo od 100.000 do milijon ljudi; protesti so potekali brez zapletov, spremljali so jih policisti v običajnih uniformah. V New Yorku se je več tisoč ljudi odpravilo na protestni pohod iz Brooklyna čez most na Manhattan, iz Harlema pa se je množica valila do Greenwich Villagea. Demonstracije so potekale še na več trgih, a so se končale do policijske ure, saj se je popoldne nad mestom razbesnela prava poletna nevihta. Množice so se odpravile tudi na ulice Atlante, Philadelphie, Chicaga, Seattla, Los Angelesa, New Orleansa, Portlanda in San Francisca.


Sodno nadaljevanje je dobil incident, ki se je pred dnevi zgodil v Buffalu v zvezni državi New York, kjer sta policista potisnila 75-letnega občana, da je padel na tla in z glavo močno udaril ob pločnik. Obtožena sta kaznivega dejanja povzročitve hude poškodbe, pred tem pa sta bila suspendirana. Oba sta krivdo zanikala, izpustili so ju brez varščine, grozi jima sedem let zapora. Na sankcioniranje so se takoj odzvali njuni kolegi: vseh 57 članov posebne enote za hitro posredovanje je sporočilo, da odstopajo iz enote, saj da si policista, ki sta »le opravljala svoje delo«, nista zaslužila suspenza. No, možakarjevo stanje je resno, a stabilno, pravijo zdravniki. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije