Predstavitvena informacija

Kaj vse ponuja Makedonija?

Makedonija je dežela dotika. Je čudovito območje, ki ti nenehno omogoča, da se na vsakem pednju dotakneš katerega koli trenutka v času, da doživiš preteklost in občutiš prihodnost.
Fotografija: Skopje FOTO: Thinstock 
Odpri galerijo
Skopje FOTO: Thinstock 

Skopska čaršija

Skopska čaršija je stara več kot sedem stoletij. Razteza se od Kamnitega mostu do stare tržnice Bit-Pazara in trdnjave Kale. Zgrajena je bila po vzoru drugih bizantinskih metropol. V 16. in 17. stoletju je bila ena od najpomembnejših orientalskih bazarjev na Balkanu, saj je sredi 17. stoletja tu delovalo celo 2150 trgovin. Čeprav je preživela nekaj katastrof, npr. požar leta 1689 ali potres leta 1963, se je ohranila vse do danes in je ponos glavnega mesta. Prevladuje otomanska arhitektura, vendar so vidni tudi ostanki bizantinske.

Značilne znamenitosti

Znamenitosti Stare skopske čaršije so hani, kot so Suli han, Kapan han in karvan saraj Kuršumli han, in tudi hamami oz. javne kopalnice, kot sta Čifte hamam ter Daut Pašin hamam. Vsak od naštetih pripoveduje neponovljivo zgodbo. Danes je v Stari skopski čaršiji vsaka pomembna stavba galerija ali muzej.

Trdnjava Kale FOTO: Thinstock 
Trdnjava Kale FOTO: Thinstock 

Sprehodite se

Sprehodite se skozi labirint ozkih tlakovanih uličic čaršije, izgubite se v lepotah arhitekture, obiščite katero od trgovin, okusite lahmadžun, čevapčiče ali burek, posladkajte se z lokumom, privoščite si skodelico čaja …

Poleg Stare skopske čaršije sta simbol mesta Skopja tudi trdnjava Kale in Kamniti most. Trdnjava se vzpenja nad mestom, spokojno zazrta v njegovo prostranost, most nad reko Vardar pa povezuje Trg Makedonija s Staro skopsko čaršijo. Od nekoč impozantne trdnjave je danes ohranjenih 121 metrov dolgega bedemskega obzidja, trije stolpi in izjemno bogastvo, odkrito v arheoloških najdiščih, kot je bronast kovanec Aleksandra III.
 

Spomenik Aleksandra III. FOTO: Thinstock 
Spomenik Aleksandra III. FOTO: Thinstock 

Kamniti most

Predvideva se, da je bil Kamniti most v 6. stoletju zgrajen v drugačni obliki kot današnji. Most je bil velikokrat uničen in obnovljen, njegova najpomembnejša obnova pa datira v leto 1579. Med drugo svetovno vojno so njegovo rušenje preprečili tako, da so deaktivirali dinamit, ki ga je postavila fašistična vojska. Njegova sedanjost se razhaja z burno preteklostjo, saj je danes cilj Kamnitega mostu povezovanje obeh bregov Vardarja ter s tem prebivalcev Skopja in njihovih različnih kultur.

Kamniti most v Skopju FOTO: Thinstock 
Kamniti most v Skopju FOTO: Thinstock 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije