LOVILEC KAČ

Lovi tudi petmetrske pošasti

Gasilec in lovilec kač ima v Bangkoku polne roke dela. Vsak dan se spopada z nepovabljenimi plazilkami.
Fotografija: Ujame jih približno 800 na leto. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Ujame jih približno 800 na leto. FOTO: Reuters

Obstajajo poklici vseh vrst, in če živiš v državi, kjer te divjina obišče pogosteje, kot bi si želel, si nedvomno hvaležen za junake, ki ti pomagajo ohranjati mirne živce. Denimo za posebno gasilsko enoto, ki se ukvarja z lovljenjem kač.


Pravzaprav gre za enega samega zaposlenega pri brigadi v tajski prestolnici Bangkok, ki ponosno pove, da je v šestnajstih letih kariere ulovil že več kot 10.000 nepovabljenih plazilk. Zaradi izjemnega dosežka ga opevajo tudi tamkajšnji mediji, ki poročajo, da je Pinjo Pukpinjo preprosto neustrašen, saj ga pri poslanstvu ne ustavijo niti petmetrske pošasti. »Pri delu moram biti venomer na preži, a vseskozi tudi povsem miren, da ne razburim živali,« je za Reuters pojasnil Pukpinjo, ki se hvali z letnim izplenom približno 800 kač.

Po večini gre za nestrupene vrste, predvsem pitone, a je kljub temu njegovo delo daleč od enostavnega in nenevarnega. »Marsikdo si ne predstavlja, da je kača izjemno močna žival. Ima zelo močne čekane, s katerimi samo čaka na mojo napako. Ta je lahko tudi usodna, zato moram biti izjemno previden. Večji pitoni se lahko tudi nevarno ovijejo okoli tebe,« še pove junak številnih gospodinjstev in pojasni, da se kače običajno zadržujejo v podzemnih kanalih in v domove vstopajo prek vrtov, streh in skozi straniščne školjke. Včasih se zadržijo tudi v kakšnem kokošnjaku. In sejejo strah med Tajci, ki pomoč zaradi nezaželenih obiskovalk potrebujejo kar 37.000-krat na leto. V njihovi državi živi približno 200 vrst kač, 60 je strupenih.

In kakšna je potem usoda plazilk? Pukpinjo, ki mu pri delu pomagajo še nekateri neustrašni gasilci v državi, plen preda naravoslovnemu inštitutu, ta živali prouči in jih potem izpusti v divjino novim izzivom naproti, nekatere pa lovilec kač, tiste vrste, ki jih dobro pozna, za nekaj časa zadrži in v njihovi družbi pripravi poučno predavanje ter mnogim pomaga prebroditi strah. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije