PRAVICE

Larina zgodba: v petem mesecu nosečnosti so ji povedali, da bo otrok rastlina, splaviti pa ni smela

V njeni državi splav ni dovoljen, zato je morala iskati rešitev drugje.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Guliver, Getty Images
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Guliver, Getty Images

Splav v Evropi ni dovoljen v San Marinu, Liechtensteinu, Monaku, Andori, na Malti, Poljskem in v Severni Irski, poroča britanski Vice. V nekaterih od teh držav je prepovedan tudi v primeru, ko je bil otrok spočet s posilstvom ali četudi je plod tako prizadet, da bo svoje življenje po rojstvu nadaljeval kot rastlina.

Lara je, ko je postala polnoletna, nenačrtovano zanosila. Sprejela je odločitev, da bo otroka vzgajala teta, medtem ko bo sama poskrbela, da bo zaključila šolanje. Prvi meseci so bili taki, kot so navadno: obiski pri zdravniku, ultrazvoki, kadila ni, tudi alkohola ni uživala. Pri petih mesecih pa so se začele krvavitve. Ob nujnem zdravniškem posredovanju so ugotovili, da je njen ginekolog nekaj spregledal. Izvedli so še več testov in dekletu sporočili, da ima otrok downov sindrom, zaradi živčnih pomanjkljivosti pa bo samo 'vegetiral'.



Danes 23-letnica iz Andore je sprejela težko odločitev, da bo splavila. A v domači državi tega ni mogla storiti, saj je splav kriminaliziran. Doma so nabrali okoli 3.000 evrov, kolikor sta stala pot in splav, njen oče pa jo je odpeljal v tri ure oddaljeno Barcelono v Španiji. Ob rojstvu je bila deklica mrtva.

»Zaradi pomanjkanja kisika je bila vijoličasta. Še vedno imam to sliko v glavi. Včasih me prebudi ponoči. Ko sem bila majhna, me je bilo strah teme, zdaj pa se je moje stanje še poslabšalo. Zdaj spim s plišasto igračo,« je povedala. Po splavu ni zmogla dohajati zahtev delodajalca, potonila je v depresijo, zaradi splava pa se je morala celo zagovarjati na sodišču. Po zakonodaji lahko žensko zaradi tega obsodijo na do dve leti in pol zapora. Lari so sodili leta 2016, potem ko je njeno dejanje policiji naznanil njen ginekolog. A imela je srečo. Sodnika so poznali in ji je na koncu ponudil precej blažjo kazen: osem mesecev zapora ali štiri leta pogojno. V sklopu kazni so poskrbeli tudi za kontracepcijo (v mišico na roki so ji vstavili posebno vrsto kontracepcije).

Aktivisti v Andori se trudijo stvari spremeniti. Postopoma. Ne zahtevajo, da se omogoči splave. Zahtevajo pa, da se splav omogoči v primerih posilstev in usodnih sprememb na plodu.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije