SPOR

Kosovski parlament sprejel resolucijo o genocidu Srbije na Kosovu

Očitajo jim več 100 pobojev na Kosovu in sežiganje živih ljudi.
Fotografija: Parada varnostnih sil Kosova. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Parada varnostnih sil Kosova. FOTO: Reuters

PRIŠTINA – Kosovski parlament je v četrtek zvečer sprejel resolucijo o »genocidu, zločinih proti človečnosti in vojnih zločinih« srbske države med vojno na Kosovu v letih 1998 in 1999. V Srbiji so poudarili, da je resolucija plod panike tistih, ki so sami obtoženi zločinov.

Resolucijo je podprlo vseh 79 prisotnih poslancev, poslancev srbske narodnosti pa na seji ni bilo. Po besedah poslanca vladne stranke Nisma Bilala Sharifija so resolucijo sprejeli ob 20. obletnici teh zločinov na Kosovu, ko je bilo »pregnanih milijon Albancev in ubitih 12.000 civilistov vseh narodnosti, predvsem Albancev«, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

»Srbske sile so leta 1999 izvršile več kot 100 pobojev na Kosovu, medtem ko so na nekaterih krajih sežgale žive ljudi,« je povedal Sharifi. Dodal je, da je bilo med vojno na Kosovu v letih 1998 in 1999 več kot 20.000 ljudi žrtev spolnega nasilja.

Srbija: Želijo prikriti, kdo je sprožil teror in zločine

Vodja srbskega urada za Kosovo Marko Đurić je v odzivu poudaril, da gre za »propagandni pamflet, ki povsem spregleda resnico o tem, kdo je sprožil kampanjo terorja in zločinov nad civilisti na Kosovu in Metohiji«. Po njegovih besedah skušajo s tem pravi zločinci skriti lastno sramoto in odgovornost za storjene zločine.

Državotvorni projekt kosovskih Albancev je »dejansko zasnovan na ideji etničnih čistk in iztrebljanja vseh tistih, ki se znajdejo na poti uresničevanja sanj o veliki Albaniji, a ta sen bodo kmalu, prepričan sem, sanjali v zaporniških celicah«, je poudaril Đurić.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije