Koronavirus mutiral, najhujši sev je v Evropi

Li je v svoji študiji opazovala različne seve koronavirusa in dokazala, da nekatere mutacije naredijo virus bolj smrtonosen.
Fotografija: FOTO: Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Reuters

Profesorica Li Lanjuan in njeni kolegi z univerze Žedžiang na Kitajskem so pri majhnem vzorcu bolnikov našli mutirajoči sev koronavirusa. Takih mutacij še ni bilo, trdi Li v svojem prispevku, spremembe pa so zelo redke, poroča South China Morning Post.

Li je v svoji študiji opazovala različne seve koronavirusa in dokazala, da nekatere mutacije naredijo virus bolj smrtonosen. Analizirala je 11 naključnih okuženih bolnikov. Vzela jim je vzorce in nato preizkusila, kako uspešno sev virusa, s katerim so okuženi, ubija celice, se pravi, koliko škode lahko naredi človeškemu telesu. 

Najhujše mutacije so bile ugotovljene tudi pri večini bolnikov po vsej Evropi, pri čemer so ZDA prevzele nekoliko blažjo obliko mutiranega seva virusa. Toda druga raziskava je pokazala, da virus v ZDA prihaja iz Evrope, in sodeč po številu okuženih in mrtvih, gre morda za nevarnejši sev.

Čeprav je logično, pa šibkejši sev virusa ne pomeni manjšega tveganja. Glede na raziskavo sta dva bolnika, stara med 30 in 50 leti, resno zbolela, medtem ko je test pokazal, da sta bila okužena s šibkejšim sevom virusa. Oba sta preživela, starejši pacient pa je moral biti nekaj časa na oddelku intenzivne nege. »Razvoj zdravil in cepiv je nujen, vendar morajo biti skladne z mutacijami,« je dejala Li.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije