MAHA V SLOVO

Konec neke ere: Merklova se poslavlja

Nemška kanclerka Angela Merkel je potrdila, da letos ne bo ponovno kandidirala za vodjo Krščanskih demokratov (CDU) in da bo vodila vlado še do izteka mandata leta 2021.
Fotografija: FOTO: Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Reuters

BERLIN – Nemška kanclerka Angela Merkel je danes potrdila, da letos ne bo ponovno kandidirala za vodjo Krščanskih demokratov (CDU) in da bo vodila vlado še do izteka mandata leta 2021. Več vidnejših politikov je že napovedalo svojo kandidaturo za vodenje CDU, Merklova pa je ob tem dodala, da ne bo izbrala naslednika.
 
Kot je pojasnila na novinarski konferenci, se je sicer za opustitev predsedovanja stranki odločila že poleti, svojo odločitev pa je sprva želela naznaniti prihodnji teden. Za vodenje stranke so medtem kandidaturo že napovedali generalna sekretarka CDU Annegret Kramp Karrenbauer, zdravstveni minister Jens Spahn in nekdanji vodja skupne poslanske unije v bundestagu Friedrich Merz.

Tako Spahn kot Merz nimata najboljših odnosov z Merklovo. Medtem ko je bil Spahn eden od njenih večjih kritikov pred lanskoletnimi parlamentarnimi volitvami, je bil Merz njen rival, ki ga je Merklova izrinila s položaja vodje poslanske skupine leta 2002.

A je kanclerka danes zagotovila, da ne bo izbrala svojega naslednika in da bo lahko še naprej vodila vlado, četudi ne bo vodja stranke.

O njenem nasledstvu na čelu CDU bodo odločili že na strankinem kongresu, ki bo v začetku decembra v Hamburgu.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije