PO IRANSKEM NAPADU

Končno se je oglasil Donald Trump, to sporoča svetu (VIDEO)

Odnosi po napadu Irana še bolj napeti.
Fotografija: Trump je stopil pred svetovno javnost. FOTO: Youtube, Bela hiša
Odpri galerijo
Trump je stopil pred svetovno javnost. FOTO: Youtube, Bela hiša

Zjutraj je zakrožila vest, da je Iran v torek ob 23.30 po srednjeevropskem času izstrelil več kot 12 balističnih izstrelkov proti ameriškim in koalicijskim silam v Iraku. Izstrelki so merili na najmanj dve oporišči z ameriškimi in koalicijskimi vojaki v Al Asadu in Erbilu. Pred novinarje je zdaj končno stopil ameriški predsednik Donald Trump, ki je med drugim uvodoma dejal, da dokler je on predsednik, Iran ne bo smel imeti jedrskega orožja. V iranskem napadu v Iraku ni bil ranjen noben Američan. Vsi vojaki naj bi bili na varnem, v oporišču pa je le malo škode.


Trump je miril, da se zadeve umirjajo. Kot kaže, se Iran umika. Napovedal je tudi nove sankcije proti Iranu.

Iran je zagrozil s povračilnimi ukrepi po petkovi usmrtitvi poveljnika elitnih sil iranske revolucionarne garde generala Kasema Sulejmanija v Bagdadu, ki ga je razstrelila raketa iz brezpilotnega letala po ukazu predsednika ZDA Donalda Trumpa.

Bela hiša je že popoldne sporočila, da Trump spremlja položaj in se posvetuje s člani svoje ekipe za nacionalno varnost.

Odnosi med ZDA in Iranom, ki se te dni nevarno zaostrujejo, so napeti že več desetletij. V nadaljevanju so našteti ključni dogodki v zadnjih 65 letih, kot jih navaja britanski BBC – od strmoglavljenja iranskega premierja Mohameda Mosadeka leta 1953 do ameriške likvidacije iranskega generala Kasema Sulejmanija.

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije