NA HRVAŠKEM

Zakaj zdravljenje Mile (2) stane dva milijona

Koliko stane življenje otrok?
Fotografija: Mila Rončević je že v ZDA. FOTO: Facebook, Marin Rončević
Odpri galerijo
Mila Rončević je že v ZDA. FOTO: Facebook, Marin Rončević

ZAGREB – Denar za operacijo dveletne Mile Rončević, ki ima redko obliko levkemije, so zbirali ne le na Hrvaškem, ampak tudi v Sloveniji. Starši deklice iz okolice Reke so nameravali prodati celotno svoje premoženje, a bi bilo tudi to premalo, saj bi se nabralo za okoli pol milijona evrov, za zdravljenje deklice v otroški bolnišnici v Philadelphii v ZDA pa potrebujejo okoli dva milijona evrov. Kot poročajo hrvaški mediji, se je do sedaj nabralo okoli 37 milijona kun oziroma pet milijonov evrov.
 
Slobodna Dalmacija poroča, da je cena dva milijona za evrov za Milo pravzaprav tako visoka kljub popustu, saj bi brez tega znašala skoraj 2,7 milijona evrov. Družina Rončević se je najprej dogovarjala, da bi zdravljenje v ZDA plačevala po obrokih, na koncu pa so dobili popust. Poleg tega so jim v bolnišnici v Philadelphii, kjer bo za Milo skrbel zdravnik slovenskih korenin Richard Aplenc, obljubili, da bodo Mili, če zdravljenje s klasično kemoterapijo in presaditvijo kostnega mozga ne bo uspešno, skušali pomagati s katero izmed eksperimentalnih metod.
 
Preberite še:

Zakaj je toliko ljudi plačalo za operacijo male Mile?


 
Ob tem pa se na Hrvaškem pojavljajo vprašanja, koliko stane življenje otroka in zakaj je zdravljene Mile tako astronomsko drago. Index.hr piše, da je eno najpogostejših vprašanj »Zakaj za Milo, ne pa za vse otroke?«, ki pa so ga zastavili še nekoliko drugače: »Zakaj je denar za drage avtomobile politikov, ni pa za zdravila za otrok?«

Zdravila, prirejena pacientu

»Bistvo teh dveh vprašanje je dvom o tem, ali lahko dobro organiziran zdravstveni sistem, ki ne pušča na vse strani, v katerem politiki niso potratni ali lopovi, prenese stroške za draga zdravljenja in do kdaj? Dragih zdravil za redke in manj redke bolezni je namreč iz leta v leto vse več,« piše avtor članka v Indexu in pojasnjuje, da so sodobne genske terapije in imunoterapije drage, ker so prirejene za nekatere osebe. To pomeni, da večinoma ni univerzalnega zdravila, ki bi bil enako učinkovit za veliko število pacientov. Poleg stroškov samega zdravila so tu še številni drugi stroški, kot je dolgotrajna namestitev v bolnišnici, zagotavljanje sterilnih razmer zaradi nevarnosti, da se pacient, ki ima uničen imunski sistem, okuži, ponavljanje nekaterih terapij ipd.

Del denarja bi lahko vrnili 

Slobodna Dalmacija še piše, da je zdravljenje levkemije drago tudi na Hrvaškem, kjer stane okoli 270.000 evrov. Na Hrvaškem ta strošek plača zavod za zdravstveno zavarovanje, v ZDA pa morajo pacienti imeti ali polico, ki pokriva takšno zdravljenje ali pa debelo denarnico. Dodajajo, da so v Philadelphii za Milo računali vse morebitne komplikacije, do katerih lahko pride med zdravljenjem, v ceno vključili uporabo najdražjih zdravil, ki obstajajo na tržišču, tako da se lahko zgodi, da račun za zdravljenje na koncu ne bo tako zelo visok.

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije