Knjige z odpada bodo prinesle bogastvo

Redke izdaje Harryja Potterja bi skorajda romale med star papir. Učiteljica ni dovolila, da bi literarna dela metali v koš.
Fotografija: V prvem natisu je bilo le 500 izvodov s trdimi platnicami. FOTO: Dražbena Hiša Hansons
Odpri galerijo
V prvem natisu je bilo le 500 izvodov s trdimi platnicami. FOTO: Dražbena Hiša Hansons

Danes dosegajo tisočake, nekoč pa so jih metali na odpad. Knjige iz slovite zbirke o mladem čarodeju gredo zadnja leta na dražbah za med, sploh če gre za prve izdaje, zato je tako zelo težko verjeti, da jih je nekdo nekoč kar vrgel v zabojnik za papir.
 

Rešila jih je učiteljica


Trije izvodi prve knjige J. K. Rowling, Harry Potter in kamen modrosti, bodo gorečim ljubiteljem čarovnije in zbirateljem literature prihodnji mesec na prodaj, skupno pa bodo zaslužile krepko nad 20.000 evrov. En izvod je s trdimi platnicami, dva pa z mehkimi, nekoč pa so bili v lasti osnovne šole v Buckinghamshiru na Otoku – dokler jih nekega dne niso med generalnim pospravljanjem sklenili zavreči.


Toda tamkajšnja učiteljica angleščine, zdaj upokojena, ni dopustila, da bi knjige romale na odpad. Vsako čtivo je dragoceno, zato je vsa dela, ki jih je vodstvo šole sklenilo odsloviti, posvojila in jih postavila na svoje že sicer natrpane knjižne police. Med njimi tudi pet izvodov dogodivščin mladega čarodeja, tri je zdaj ponudila na prodaj.


Trdi izvod je le eden od 500, ki so šli v prodajo po prvem natisu, in bo po oceni poznavalcev zaslužil največ, preostala dva, ki sta bila natisnjena v več izvodih, pa bosta iztržila malce manj. Dražba bo glede na epidemiološke razmere, ki so na Otoku še vedno nadvse pereče, potekala le po spletu, in sicer v organizaciji avkcijske hiše Hansons Auctioneers. Učiteljica, ki jih danes šteje 65 in ne želi biti imenovana, je pojasnila, da preprosto obožuje knjige, zato jih je sklenila brati svojim vnukom. A ti so se zdaj naveličali Harryja Potterja, zato je spoznala, da je čas za slovo. »Saj jih imam za že zelo bogato zbirko, še vedno dovolj tudi za pravnuke!«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije