NEUSTREZNI POGOJI

Kmetom jo je zagodla suša, cene žita bodo poskočile

Del Evrope se sooča s hudo sušo, spet drugi pa imajo težave z preobilnimi padavinami.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Getty Images, Istockphoto
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Getty Images, Istockphoto

DUNAJ – Suša v letošnjem poletju veliko preglavic povzroča kmetom, ki se soočajo s slabšim pridelkom. Letina žita bo tako v Avstriji kot Nemčiji pod večletnim povprečjem, s težavami se soočajo tudi številne druge evropske države. Medtem ko je v nekaterih regijah sušno, pa se druge soočajo s preveč vlage, kar prav tako zmanjšuje količino pridelka.

Nemški pridelovalci žita so po navedbah nemškega kmetijskega združenja oceno letošnje letine zaradi posledic suše znižali s prvotnih 41 milijonov ton na 36 milijonov ton. Predsednik združenja Joachim Rukwied govori celo o škodi v katastrofalnem obsegu, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Nagaja jim vlaga

Medtem ko na severu, vzhodu in zahodu Avstrije poročajo o enakih težavah, se pridelovalci z južnega dela države soočajo s prevelikimi količinami vlage. Zaradi vremenskih nevšečnosti bo najbolj prizadeta koruza. Zaradi nadpovprečno visokih temperatur bo žetev tudi zelo zgodnja.

Suša je letos po poročanju nemške tiskovne agencije dpa presenetila tudi Nizozemsko, najpomembnejšo uvoznico nemških kmetijskih pridelkov. Ravninska država se namreč že stoletja bori z vodo – več kot tretjina države se geografsko gledano nahaja pod morsko gladino –, tokrat pa je njena nasprotnica suša.

Še manj spodbudne novice prihajajo iz Velike Britanije, kjer vremenoslovci poročajo o najbolj sušnem poletju v več kot 50 letih. Kmetje opozarjajo, da so travniki namesto zelene »biskvitne« barve. Dodatno težavo predstavlja pomanjkanje delovne sile v kmetijstvu, ki otežuje že tako oslabljeno proizvodnjo. Glavni vzrok je po navedbah dpa bližajoči se brexit, ki je mnoge tuje sezonske delavce odvrnil od prihoda na Otok.

Obline padavine zmanjšujejo pridelek

V Italiji in Španiji se medtem soočajo s posledicami obilnih padavin, ki ogrožajo predvsem vinograde pa tudi koruzna polja ter krompir in paradižnik. Na jugu Italije bo pridelek breskev po trenutnih ocenah za 20 odstotkov skromnejši kot lani.

Italijanski in španski kmetje so se letos sicer dobro pripravili na vročino, saj so številni v hleve namestili klimatske naprave. Vročina namreč negativno vpliva na laktacijo goveda in tako ogroža pridelek mleka. Španski kmetje so tudi okrepili sajenje rastlin, ki imajo vročino rade, med drugim kakijev in pomarančevcev.

Iz številnih držav je obenem slišati opozorila, da bodo cene žit zaradi suše in skromnejše ponudbe letos višje.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije