OZON

Kitajska uničuje ozonsko plast

Znanstveniki so razkrinkali svetovno velesilo. Celjenje ozonskih lukenj se je upočasnilo za polovico.
Fotografija: Model molekule CFC-11 FOTO: Guliver/getty Images
Odpri galerijo
Model molekule CFC-11 FOTO: Guliver/getty Images

PEKING – Preiskovalcem je končno uspelo ugotoviti, od kod izvira skrivnostni porast zelo nevarne kemikalije, ki uničuje ozonsko plast Zemlje. Klorofluorokarbon (CFC-11) se v glavnem uporablja za izolacijo domov, a bi jo morali prenehati proizvajati do leta 2010.
Model molekule CFC-11 FOTO: Guliver/getty Images
Model molekule CFC-11 FOTO: Guliver/getty Images

Znanstveniki so v zadnjih šestih letih opazili, da se prisotnost te kemikalije v ozračju ne niža, kot bi se morala. Izkazalo se je, da se ta plin, ki ogroža življenje celotnega planeta, v velikih količinah sprošča v ozračje iz vzhodnih kitajskih provinc. Klorofluorokarbon je kemikalija, ki so jo razvili za hlajenje. Kmalu so odkrili, da se v ozračju razgradijo in sproščajo klorove atome in hitro uničujejo ozon, ki nas ščiti pred UV-sevanjem.
Znanstveniki so se dolgo čudli, od kod prihaja nevarni plin.
Znanstveniki so se dolgo čudli, od kod prihaja nevarni plin.

V 80. letih so nad Antarktiko odkrili velikansko ozonsko luknjo, leta 1987 pa so se povsod odrekli najbolj škodljivim kemikalijam, ki uničujejo ozon. Luknja na severni polobli bi lahko bila v celoti zakrpana v 10 letih, luknja nad Antarktiko pa v štirih desetletjih. A so lani znanstveniki odkrili, da se je oženje od leta 2012 upočasnilo kar za polovico. Izkazalo se je, da so na Kitajskem znova začeli proizvajati ta nevarni plin.


Uporabljajo ga v kar 70 odstotkih kitajskih gospodinjstev, predvsem zaradi tega, ker je bolj kakovosten in cenejši od alternativ. Istočasno je tudi toplogredni plin, ki je 5000-krat bolj nevaren od ogljikovega dioksida. Kitajska naj bi že začela preganjati krivce. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije