Kitajska bo kaznovala podjetja, ki so obrazne maske izvažala tudi v Slovenijo

Uradna statistika kaže, da je Kitajska od 1. marca do 4. aprila izvozila medicinske izdelke v vrednosti več kot milijardo dolarjev.
Fotografija: FOTO: Pixbay
Odpri galerijo
FOTO: Pixbay

Kitajska bo sprejela pravne ukrepe proti 16 podjetjem za proizvodnjo medicinskih potrebščin, ki ne izpolnjujejo standardov, potrebnih za izvoz in uporabo v boju proti pandemiji covida-19, je razvidno iz uradnega sporočila, objavljenega v ponedeljek.

V sporočilu nacionalnega carinskega urada namreč natančno piše, da je inšpekcijski pregled podjetij iz tega sektorja omogočil, da so ugotovili, da je bilo več kot milijon obraznih mask poškodovanih, da jim se je iztekel rok uporabe oziroma so imele težave s kakovostjo. Sankcionirana bodo z zakonom in jim bo prepovedano izvažati svoje izdelke. Po nedavnih pritožbah Nizozemske, Španije, Slovenije, Češke in Turčije zaradi nizkokakovostnih medicinskih materialov je Kitajska začela dobesedno privijati prodajo teh izdelkov in od tovarn zahtevati nacionalno potrdilo, preden pošljejo tovor v tujino.

Oblasti so celo pozvale tuje stranke, naj natančno preučijo kategorije in navodila medicinskih izdelkov na Kitajskem, da preprečijo spore in njihovo neprimerno uporabo. Uradna statistika kaže, da je Kitajska od 1. marca do 4. aprila izvozila medicinske izdelke v vrednosti več kot milijardo dolarjev.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije