Kitajci preizkušajo novo vesoljsko ladjo

V vesolje jo je ponesla skoraj 54 metrov visoka raketa. Lahko bi jo uporabili tudi za polet proti Luni.
Fotografija: Izstrelitev je bila uspešna. FOTO: Wikipedia
Odpri galerijo
Izstrelitev je bila uspešna. FOTO: Wikipedia

Pred dnevi so Kitajci v vesolje poslali novo vesoljsko ladjo. Gre za poskusni polet vesoljske ladje nove generacije, namenjene njihovim astronavtom. V vesolje jo je ponesla skoraj 54 metrov visoka raketa, ki so jo poimenovali Dolgi pohod 5B, težka pa je 850 ton. Izstrelitev so izvedli v najnovejšem kitajskem izstrelišču in vesoljskem središču Wengchang, ki je na otoku Hainan na jugu Kitajske.

Neposredni prenos

Nadomestila bo ladje vrste shenzhu. FOTO: Wikipedia
Nadomestila bo ladje vrste shenzhu. FOTO: Wikipedia
V živo jo je prenašala državna kitajska televizija. To izstrelišče je pomembno zato, ker raketne stopnje tam izstreljenih raket padejo v Južnokitajsko morje, raketne stopnje raket, izstreljenih s preostalih treh kitajskih izstrelišč, pa padejo na kopno.

Izstrelitev je potekala po načrtih. Pri potovanju skozi gostejše plasti atmosfere je tovor ščitil poseben velik aerodinamični pokrov, dolg več kot 20 metrov s premerom pet metrov. Delovalo je vseh deset raketnih motorjev, torej osem motorjev štirih bočnih raket prve stopnje in oba raketna motorja osrednje jedrne stopnje, pri čemer so razvili potisno silo več kot 1030 kN. Gre za najmočnejšo kitajsko satelitsko nosilno raketo, ki je močnejša od ruskega Protona in evropske Ariane 5, od nje sta močnejši samo ameriška Delta IV Heavy in Falcon Heavy družbe SpaceX. Skupaj s pogonskim modulom je ladja dolga 8,8 metra in težka 21,5 tone. Na krov so strokovnjaki spravili še deset ton raketnega goriva, kar ji omogoča vzpon v orbito, ki je 8000 kilometrov oddaljena od površja Zemlje, ter manevriranje v njej.



Raketa Dolgi pohod 5B. FOTO: Wikipedia
Raketa Dolgi pohod 5B. FOTO: Wikipedia
Plovilo bo glavni prevozni sistem za gradnjo velike kitajske vesoljske postaje, ki naj bi se začela leta 2022. Nova vesoljska ladja, ki še nima imena, bo nadomestila sedanje vrste shenzhu, ki so v vesolje lahko ponesle tri astronavte, temeljile pa so na ruskem Sojuzu. Kitajci so z vesoljskimi ladjami shenzhu od leta 2003 izvedli šest poletov posadk, pa tudi prvi vesoljski sprehod kitajskega astronavta, polet kitajske astronavtke in združevanje z vesoljsko mini postajo. Zadnji polet so izvedli novembra 2016, ko sta dva astronavta na eni takšnih malih vesoljskih postaj preživela 32 dni.

Hočejo na Luno

Nova ladja, ki spominja na vesoljskega zmaja družbe SpaceX, bo seveda bolj sposobna, saj bo v vesolje ponesla šest astronavtov ali tri astronavte in pol tone tovora. Lahko bi se jo uporabilo tudi za polet proti Luni, kar je že kar dolgo dolgoročni cilj Kitajcev. Med aktualnim poskusnim poletom pa bodo strokovnjaki preizkusili različne sisteme telekomunikacij, padal, toplotni in ščit in druge podrobnosti. Ko se bo vrnila na Zemljo, naj bi s pomočjo posebnih blazin mehko pristala, pristanek pa je predviden na kopnem, na severovzhodnem območju Kitajske. Kitajci sicer že obširno preizkušajo tudi osrednji del nove vesoljske postaje. Ta po videzu zelo spominja na nekdanje sovjetske vesoljske postaje Saljut.



Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije