NA TEHTNICI

Kilogrami med nosečnostjo: kaj je preveč in kaj premalo?

Pridobivanje telesne mase med nosečnostjo je zelo individualno in je najprej odvisno od te pred nosečnostjo.
Fotografija: FOTO: Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
FOTO: Getty Images/istockphoto

Test nosečnosti je pokazal, da pričakujete novega člana. Že v naslednjem trenutku iščete odgovore na številna vprašanja. Veliko nosečnic se prepusti toku in kilogrami poskočijo čez noč. Preverili smo, koliko jih je priporočljivo pridobiti med nosečnostjo in kaj svetujejo strokovnjaki.

Pridobivanje kilogramov je popolnoma naravno in potrebno

Nosečnice pridobijo povprečno 12,5 kg, sicer pa pridobljena masa niha med 10 in 20 kg, pogosto se največji delež dodatnih kilogramov pridobi v drugi polovici nosečnosti. Obstajajo pa tudi ženske, ki večino dodatnih kilogramov pridobijo v prvi polovici nosečnosti, kasneje pa ne več veliko. 

Do konca prvega trimesečja nosečnice v povprečju pridobijo 1–2 kg, če veliko bruhajo in jim je slabo, pa ne ali celo shujšajo. V drugem trimesečju se apetit običajno vrne, zato lahko pričakujete, da boste pridobili več kilogramov, in sicer 4–6 kg. Tudi v zadnjem trimesečju nosečnosti boste v povprečju pridobili okoli 5 kg. Na teden bi to bilo do 20. tedna nosečnosti okoli 250–350 g tedensko, v drugi polovici nosečnosti pa vsak teden približno 450–500 g. Strokovnjaki menijo, da tedensko ne bi smeli pridobiti več kot 500 g in mesečno ne več kot 2 kg.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije