SLOVENSKIH KORENIN

Katera bo prva na Luni?

Med kandidatkami astronavtka slovenskih korenin. Izbirali bodo med 12 ženskami.
Fotografija: Sunita Williams je izkušena astronavtka slovenskih korenin.
Odpri galerijo
Sunita Williams je izkušena astronavtka slovenskih korenin.

Več kot 50 let po koncu programa Apollo Nasa načrtuje vrnitev astronavtov na površino našega naravnega satelita, kar naj bi se zgodilo do konca leta 2024. Nov program je dobil ime Artemida, po sestri dvojčici grškega boga Apolona, med posadko pa bo tokrat tudi prva ženska, ki se bo lahko sprehodila po Luni.

Po Apollu je čas za Artemido. FOTO: Nasa
Po Apollu je čas za Artemido. FOTO: Nasa
Katera bo srečnica, še ni znano, vsekakor pa bo izbrana izmed 12 Nasinih aktivnih astronavtk. Stare so od 40 do 53 let, med njimi pa se najdejo nekdanje vojaške pilotke, zdravnice in znanstvenice. Za službo pri Nasi so bile izbrane izmed več tisoč prijavljenih kandidatk. Da bi na Luno poslali katero od žensk, ki bi jih izbrali na novo, se najbrž ne bo zgodilo, saj so tudi pri programu Apollo na naš naravni satelit potovali zgolj izkušeni astronavti. A nekdanja astronavtka Eilleen Collins, ki je letela in tudi poveljevala na shuttlu, meni, da ne bi bilo nič narobe, če bi na odpravo poslali novinko, saj je nekje pač treba začeti. »Po drugi strani je kar več astronavtk, ki so že bivale v vesolju, zato tudi vedo, kaj pričakovati in kako se odzvati v določenih okoliščinah,« pravi Collinsova. Nasin strokovnjak Ken Bowersox medtem meni, da bi le bilo bolje, da bi na Luno potovala astronavtka, ki je že vsaj enkrat potovala v vesolje.


Nasine kandidatke
Nasine kandidatke
Nasa je dolga leta zaposlovala izključno moške astronavte. Šele leta 1983 je Američanka Sally Ride postala prva, ki je na krovu vesoljskega letala shuttle poletele v vesolje. Od takrat se stvari tudi za predstavnice nežnejšega spola obračajo na bolje. Kar štiri so bile izbrane iz zaključnega razreda 2013 in dve sta že opravili prvi polet. Anne McClain je na mednarodni vesoljski postaji prebila 204 dni in se je pred kratkim vrnila na Zemljo, na omenjenem vesoljskem oporišču pa še vedno ostaja astronavtka in inženirka Christine Koch, ki bo v vesolju živela še vse do marca prihodnje leto. Na oporišču bo tako prebila kar 11 mesecev in postavila nov ženski rekord v neprekinjenem bivanju v vesolju.

In ravno ti dve si po mnenju mnogih zaslužita prostor na odpravi na Luno. Sledita jima Jessica Meir, znanstvenica, morska biologinja in diplomantka Mednarodne vesoljske univerze, ki v vesolje poleti 25. septembra, ter pilotka Nicole Mann, ki bo poletela predvidoma do konca leta. Vse štiri so že pred časom dejale, da so pripravljene tudi za polet na Mars.
Vsekakor ne smemo pozabiti na Sunito Williams, ki ima tudi slovenske korenine. Je izkušena letalka, ki je že potovala v vesolje in kot druga ženska poveljevala Mednarodni vesoljski postaji. Opravila je več kot 50 ur vesoljskih sprehodov in skupno tam prebila 322 dni. Trenutno se pripravlja na polet z novo vesoljsko ladjo, Boeingovim CST-100 starliner.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije