UKRAJINSKO LETALO

Katastrofalna napaka: Iran potrdil teorije zarote

Umrlo je vseh 176 ljudi na krovu, večinoma Kanadčanov in Irancev.
Fotografija: Razbitine letala. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Razbitine letala. FOTO: Reuters

Kar je razkrival posnetek ukrajinskega letala, so potrdile tudi iranske oblasti: letalo s 176 ljudmi na krovu je bilo kmalu po vzletu s teheranskega letališča sestreljeno. Iranski voditelj Hasan Rohani je obljubil, da bodo našli in kaznovali tiste, ki so vpleteni v nenamerno sestrelitev letala, kar je označil za katastrofalno napako, ki jo je povzročil človek.
 
Preberite tudi:
Hude obtožbe: Strmoglavljeno letalo je prevara (VIDEO)
Objavili seznam potnikov strmoglavljenega letala, med žrtvami 15 otrok (FOTO)

Letalo, ki je bilo namenjeno v Ukrajino, so pomotoma zamenjali za sovražno letalo le nekaj ur za tem, ko je Iran v odgovor na atentat na iranskega generala Kasema Sulejmanija izstrelil 22 balističnih raket na ameriške cilje.

Iran je več dni zanikal, da sta dva njegova izstrelka sestrelila letalo, v soboto zjutraj pa je le prišlo priznanje, ki je potrdilo številne teorije zarote kot tudi poročanja številnih tujih obveščevalnih služb, da je bilo sredi ene najhujših napetosti med ZDA in Iranom v zadnjih letih letalo sestreljeno. Predstavnik iranske vlade je pred tem celo označil obtožbe o iranski sestrelitvi letala za veliko laž in psihološko vojno proti Teheranu. Po priznanju pa so se opravičili družinam žrtev. Na letalu je bilo devet članov posadke in 167 potnikov, med njimi 82 Irancev, 63 Kanadčanov, 11 Ukrajincev ter 10 Švedov, štirje Afganistanci, trije Nemci in trije Britanci.

Že vse od nesreče se je ugibalo o dveh vzrokih za tragedijo: ali je imelo letalo boeing 737 tehnične težave ali pa je bilo sestreljeno. Da se je zgodilo zadnje, se je začelo še glasneje govoriti, ko iranske oblasti skrinjic letala niso hotele izročiti niti ukrajinskim preiskovalcem niti Boeingu. Ukrajinsko veleposlaništvo v Iranu, ki je sprva kot vzrok navedlo odpoved motorja in izključilo terorizem, je to navedbo kmalu po objavi umaknilo.





Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije