HUDE OBTOŽBE

Kardinal spoznan za krivega, posilil je dečka

Objavljeno 26. februar 2019 08.41 | Posodobljeno 26. februar 2019 08.24 | Piše: STA, N. K.

Grozi mu do 50 let zapora.

Simbolična fotografija. FOTO: Getty Images, Istockphoto
MELBOURNE – Sodišče v avstralskem Melbournu je danes kardinala Georgea Pella spoznalo za krivega posilstva dečka in nadlegovanja še enega otroka v 90. letih prejšnjega stoletja. Pell je tako postal najvišji predstavnik katoliške cerkve, ki je bil spoznan za krivega spolnih zlorab.

Pell je bil prefekt sekretariata za gospodarstvo v Vatikanu, kar pomeni, da je bil tretji najvplivnejši mož cerkvene hierarhije. Papež Frančišek ga je leta 2017 poslal na dopust za nedoločen čas, da se je lahko v domovini soočil z obtožbami.

Porota na sodišču v Melbournu je 11. decembra lani po več kot dveh dneh odločanja Pella soglasno spoznala za krivega, vendar je bila odločitev objavljena šele danes, poročajo tuje tiskovne agencije.

Pell (77) je ves čas ponovljenega sojenja vztrajal pri svoji nedolžnosti. Na prvem sojenju poroti ni uspelo doseči soglasne odločitve.

Grozi mu pet desetletij zapora

Pell, ki mu grozi do 50 let zapora, ostaja na prostosti do izreka kazni, ki bo predvidoma sredi marca. Njegovi odvetniki so napovedali pritožbo.

Porota – osem moških in štiri ženske – je Pella spoznala za krivega v vseh petih točkah obtožnice – v eni je bil obtožen posilstva otroka, mlajšega od 16 let, v štirih pa nespodobnega napada na otroka, mlajšega od 16 let.

Pell je ravno postal nadškof Melbourna, ko naj bi se v katedrali sv. Patrika zgodile zlorabe. Njegovi žrtvi sta bila 13-letna dečka s prestižnega kolidža sv. Kevina.
Deli s prijatelji