ZAŠČITA

K prvi maši po požaru s čeladami

Življenje v katedrali Notre Dame se nadaljuje. Prejeli šele desetino od obljubljenih milijonov.
Fotografija: Prvo mašo po dveh mesecih je v gotski katedrali vodil pariški nadškof Michel Aupetit.
Odpri galerijo
Prvo mašo po dveh mesecih je v gotski katedrali vodil pariški nadškof Michel Aupetit.

PARIZ – Manjša skupina duhovnikov z belimi čeladami na glavi je sodelovala na sobotni sveti maši v pariški katedrali Notre Dame: bila je prva maša po požaru, ki je gotsko cerkev prizadel pred dvema mesecema. Tudi na ta način so hoteli dokazati, da se življenje v katedrali nadaljuje, kljub požaru in obnovi, za katero denar še priteka. »Želimo spomniti, da je katedrala še vedno živa, in v njej obhajati to, za kar je bila zgrajena,« je pred mašo dejal pariški nadškof Michel Aupetit.


Maša, ki jo je skupaj z drugimi duhovniki daroval pariški nadškof, je bila posvečena obletnici posvetitve katedrale, bila je v levi kapeli, ki v požaru 15. aprila ni bila poškodovana, je pa ogenj uničil dve tretjini strehe, porušil se je tudi stolpič. V slavju je sodelovalo 30 ljudi, med njimi so bili delavci, ki sodelujejo pri obnovi, prav vsi so nosili bele varnostne čelade. Poleg teh so duhovniki nosili svečano belo oblačilo z rumeno štolo. »To je sporočilo upanja in zahvala vsem, ki se jih je dotaknilo, kar se je zgodilo katedrali,« je dejal pariški nadškof in še, da je malo »čudno maševati s čelado.«
Francoski minister za kulturo Franck Riester je konec prejšnjega tedna dejal, da bo obnova 850 let stare gotske katedrale, ki je še vedno nestabilna, zelo zahtevna in da so za zdaj so dobili manj kot deset odstotkov od obljubljenih 850 milijonov evrov. »A pomembneje je, da bodo donacije prihajale med procesom obnove,« je pristavil. U. S.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije