NAJLEPŠA JEZERA

Jezera za oči in dušo

Po mnenju britanskega časopisa Daily Mail spada med najlepša jezera sveta tudi naše Bohinjsko.
Fotografija: Bohinjsko jezero nas privablja v vseh letnih časih. FOTO: Guliver/Getty images
Odpri galerijo
Bohinjsko jezero nas privablja v vseh letnih časih. FOTO: Guliver/Getty images

Če bi izmed približno 117 milijonov jezer, ki se modrikasto zeleno pobliskavajo na našem planetu, poskušali izluščiti najlepše, bi bilo to kot iskanje igle v velikanskem kupu sena. Vsake oči imajo svojega malarja, tudi priljubljeni angleški časopis je naredil zbor naj jezer in mednje uvrstil slovenski biser. Tu je osem veličastnih po izboru Daily Maila.

1. Jezero Winnipesaukee, New Hampshire: Oddih ob največjem jezeru ameriške zvezne države New Hampshire bi zadovoljil pustolovce in zapečkarje. Skoraj 34 kilometrov dolgo jezero, posejano z 250 otočki, je namreč za dejavnejše kot naročeno za raziskovanje s čolnom ali supom, idealno je tudi za smučanje ali deskanje na vodi. Nič pa ne manjka niti poležavanju na obrežju ali raziskovanju okoliških vasic, med temi Wolfeboro, ki je menda najstarejše ameriško poletno letovišče. Še zlasti je slikovito, ko okoliške gozdove pozlati jesen.

Znanstveniki domnevajo, da mu roza barvo dajejo bakterije, ki živijo v solni skorji jezera.
Znanstveniki domnevajo, da mu roza barvo dajejo bakterije, ki živijo v solni skorji jezera.

2. Jezero Nahuel Huapi, Argentina: V argentinsko ledeniško jezero pod andskimi vršaci, kjer se temperatura vode ne dvigne nad 14 stopinj, bodo skočili le najbolj korajžni. A v poletnih mesecih je kot naročeno za osvežitev, priljubljeno pa je tudi raziskovanje s kajakom, predvsem otoček Centinela in predel Brazo Tristeza s slapovi in nešteto skritimi kotički. Ljubitelji gora pa se povzpnite še na bližnji dvatisočak Cerro Lopez.

3. Lac Sainte-Croix, Francija: Je stvaritev človeških rok, a vas bo jezero, ki s turkizno vodo in peščenim obrežjem še najbolj spominja na kakšen tropski otoček, začaralo, ko se boste po njem podali v najglobljo francosko sotesko Verdon.

Finsko jezero Inari bo v jesenskih barvah navdušilo ljubitelje fotografije. FOTO: Guliver/Getty images
Finsko jezero Inari bo v jesenskih barvah navdušilo ljubitelje fotografije. FOTO: Guliver/Getty images

4. Jezero Ruhondo, Ruanda: Jezero ob meji z Ugando obdaja vulkanska veriga Virunga. S številnimi žerjavi, čapljami in drugimi pticami je ornitološki raj, hkrati pa izhodišče za ogled gorskih goril.

5. Inari, Finska: Ljubitelji ribarjenja boste ob jezeru, ki se na dobrih 1000 km² razprostira na Laponskem in v katerem mrgoli lososov, ščuk in jezerskih zlatovčic, pozabili na čas. Nič slabše se vam ne bo godilo, če si tu privoščite pobeg od ponorelega sveta, vsaka kočica ob jezeru ima namreč lastno savno, iz katere skočite naravnost v osvežilno jezero. In če jo tja mahnete zdaj, boste nagrajeni še s čudovitimi jesenskimi barvami ter, z nekaj sreče, s pogledom na čarobni severni sij.

Turkizna barva reke Verdon in jezera Sainte-Croix spominja na tropsko morje. FOTO: Guliver/getty images
Turkizna barva reke Verdon in jezera Sainte-Croix spominja na tropsko morje. FOTO: Guliver/getty images

6. Jezero Hillier, Avstralija: Avstralsko jezero na Srednjem otoku je verjetno eno bolj nenavadnih, kot da ne bi ležalo na našem planetu. S 600 metri dolžine ni ogromno, prav tako vas ne bo osupnilo zaradi obilja živali, a od preostalih jezer ga ločuje barva. Roza barva, skoraj kot žvečilni gumi, ki se še toliko bolj izrazi ob turkizni barvi morja, od katerega jezero ločuje le tanek gozdni pas.

7. Jezero Sun Moon (Jezero sonce luna), Tajvan: Ime pove skoraj vse. Vzhodni del jezera ima obliko sonca, zahodni lune, sredi pa leži otoček Lalu, na katerem so tajvanski staroselci Thao častili svoje bogove. Jezero z okolico je kot naročeno za raziskovanje in celodnevne pohode, a plavanje naj bi bilo prepovedano. No, razen sredi jeseni, ko se tu odvija plavalni karneval, ki velja za enega izmed največjih plavalnih tekmovanj na prostem tako v Aziji kot na svetu, začinijo pa ga z laserskimi šovi, koncerti in ognjemeti.

8. Bohinjsko jezero, Slovenija: Naš biser se lesketa sredi Triglavskega narodnega parka. Tam je izhodišče za vzpon na Triglav, okoliški gozdovi, hribi in gore ponujajo obilico lepot za vse ljubitelje narave. Ne smete zamuditi izleta do slapu Savice in pohajkovanja po vasici Stara Fužina, so še zapisali Angleži.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije