»KANDIDAT ZA VISOKA MESTA«

O Plenkoviću v presežkih, o Slovencih ne duha ne sluha

Je to razlog, da je Hrvaška v EU uspešnejša od Slovenije?
Fotografija: Hrvaška očitno v EU bolje kotira kot Slovenija. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Hrvaška očitno v EU bolje kotira kot Slovenija. FOTO: Reuters

BRUSELJ – Poročali smo že, da je hrvaški premier Andrej Plenković dober prijatelj človeka, ki – tako se govori po hodnikih v Bruslju – dejansko vlada Evropski komisiji namesto svojega šefa Jean-Clauda Junckerja. To je Nemec Martin Selmayr, šef Junckerjevega kabineta, znan tudi kot pošast iz Berlaymonta zaradi svoje strogosti.

Prav osebno prijateljstvo Selmayrja in Plenkovića naj bi bilo razlog, da slovenski argumenti pri komisiji glede arbitraže nimajo toliko podpore, kot bi v Ljubljani, glede na to, da je komisija botra arbitražnemu sporazumu. Hrvaški premier pa naj ne bi imel vpliv v EU le prek Selmayrja, ampak ga je spletni portal Politico uvrstil med 40 ključnih igralcev v Bruslju in Strasbourgu med mandatom Evropskega parlamenta 2014–2019, ki so imeli največ vpliva na odmevnejše razprave, vladavino prava v EU in so izstopali med svojimi kolegi.

Na prvem mestu je italijanski notranji minister Matteo Salvini, ki je bil pred tem skoraj 10 let evroposlanec, že na 14. mestu pa je Plenković. Pri Politicu ga opisujejo kot vse redkejšo vrsto evropskega politika, uspešnega zmernega politika. »Zdi se, da je Plenkoviću pri 49 letih usojeno, da bo postal kompromisni kandidat za kakšno vidno funkcijo v EU ali ZN. Je kandidat, ki se pojavi, ko se kandidati iz večjih držav izločijo med seboj,« so zapisali o Plenkoviću. Podoben zapis o katerem izmed slovenskih evroposlancev (ali na sploh slovenskih politikov) bi iskali zaman – med 40 najvplivnejšimi ni niti enega Slovenca.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije