OPICA

Je Stric debeluh pobegnil zaradi diete?

Makak, ki bi moral pridno hujšati, je izginil. Njegovi oskrbniki se bojijo, da je poginil.
Fotografija: Z zajetnim trebuhom je Stric debeluh pošteno presegal zdravo težo dolgorepega makaka.
Odpri galerijo
Z zajetnim trebuhom je Stric debeluh pošteno presegal zdravo težo dolgorepega makaka.

Tehtal je 17 kilogramov, kar občutno presega zdravo težo dolgorepega makaka, zato so mu oskrbniki predpisali dieto. Toda Stric debeluh, kot so ga zaradi teže šaljivo poimenovali, se je požvižgal na osiromašen jedilnik in jo ucvrl. Po štirih mesecih intenzivnega iskanja se oskrbniki bojijo, da je priljubljena opica umrla.
Hrane mu ni bilo treba iskati, zato je opustil tudi gibanje.
Hrane mu ni bilo treba iskati, zato je opustil tudi gibanje.

Kakor pri ljudeh so tudi pri makakih za debelost očitno krivi nezdravi prigrizki, teh pa na tržnici v Bangkoku, kjer se je najraje zadrževala priljubljena opica, nikakor ni primanjkovalo, obiskovalci so mu darežljivo, a žal škodljivo redno ponujali hrano in celo gazirane pijače. Te je Stric debeluh naravnost oboževal, tako tudi sladke smutije, koruzne storže, rezance in melono, in ker so mu hrano vsi nosili pod nos, je opustil še redno gibanje.
Pojedel in popil je vse, kar mu je prišlo pod roke.
Pojedel in popil je vse, kar mu je prišlo pod roke.

Ko so veterinarji opazili, da ljubljenec turistov vse dneve preživi na istem mestu sredi vrveža in željno pričakuje radodarne turiste, so ga namestili v park, ki so mu rekli kar shujševalni tabor, in mu sklenili s strogo dieto povrniti zdravo težo, ki ne bi smela presegati desetih kilogramov, ter odpraviti okrogel trebušček.

A trud je bil skorajda zaman, kajti Stric debeluh je začel predrzno krasti in odvzemati hrano drugim nevitkim makakom, nazadnje pa je izginil. Oskrbniki so domnevali, da se je umaknil v osamo, ker je morebiti zbolel, zdaj pa se bojijo, da je Strica debeluha doletelo najhujše.


»Ni bil najmlajši in teža je terjala svoj davek, tako da nas njegova smrt ne bi presenetila,« je pojasnil eden od makakovih človeških prijateljev. »Opice se rade umaknejo v osamo, preden poginejo, in čeprav nam je hudo ob misli, da ga morda ni več, je negotovost mnogo hujša.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije