NEUSPEŠEN POSKUS

Izraelska sonda strmoglavila na Luni

Misija neuspešna zaradi odpovedi motorja. Kljub temu odločeni, da bodo spet poskusili.
Fotografija: Benjamin Netanjahu je misijo kljub nesreči označil za uspešno. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Benjamin Netanjahu je misijo kljub nesreči označil za uspešno. FOTO: Reuters

TEL AVIV – Izraelu ni uspelo, da bi postal četrta država, katere sonda bi varno pristala na Luni. To je bil hkrati prvi poskus zasebnega podjetja. Sondi je odpovedal motor, ko se je pripravljala na pristanek, zato je strmoglavila. »Ni nam uspelo, smo pa poskušali,« je prek videa iz nadzornega središča v bližini Tel Aviva povedal eden večjih investitorjev in organizator projekta Morris Kahn. »Mislim, da smo veliko dosegli že s tem, da smo prišli tako daleč, lahko smo ponosni.«

Člani podjetja SpaceIL pred sondo Berešit FOTO: Reuters
Člani podjetja SpaceIL pred sondo Berešit FOTO: Reuters
Motorji bi morali upočasniti hitrost pristajanja in omogočiti mehak pristanek, a so namesto tega s sondo izgubili stik. »Če ti ne uspe, poskusiš znova,« pa je izjavil izraelski premier Benjamin Netanjahu, ki je v nadzornem središču spremljal pristanek z ameriškim veleposlanikom Davidom Friedmanom.

Doslej je po 384.000 kilometrov dolgi poti na Luni uspelo pristati le Rusiji, Združenim državam in Kitajski. Kahn je v projekt, ki je stal 88,5 milijona evrov, vložil več kot 35 milijonov lastnih sredstev. Tik pred pristankom je Netanjahu rekel, da resno razmišlja, da bi ustanovil izraelski vesoljski program.


Sonda Berešit podjetja SpaceIL je spust začela ob 21.12 na višini 25 kilometrov, pristati bi morala dobrih 20 minut pozneje. Težka je bila 160 kilogramov in velika kot pralni stroj, pristala pa naj bi na območju, imenovanem Morje jasnosti. Po načrtih bi na Lunini površini delovala le dva dneva, ker bi jo potem sonce uničilo. Opremljena je bila tudi z motorjem za približno 500-metrske skoke po površju.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije