VULKAN

Izbruh supervulkana Yellowstone bi izbrisal ZDA

Nevarnejši kot asteroid, pravi znanost. Zaradi posledic bi umrlo pet milijard ljudi.
Fotografija: Ti dogodki so na srečo redki. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Ti dogodki so na srečo redki. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images

Ameriška vesoljska agencija Nasa verjame, da je supervulkan Yellowstone večja grožnja življenju na Zemlji kot kateri koli asteroid. Ne le, da bi z zemljevida sveta izbrisal ZDA, ob izbruhu oziroma posledičnih podnebnih spremembah bi zaradi lakote umrlo pet milijard ljudi, opozarjajo geologi.

Supervulkan Yellowstone je izbruhnil trikrat v svoji 1,2 milijona let stari zgodovini, človek na srečo ni izkusil niti enega.

Če bi izbruhnil supervulkan v Yellowstonu, bi posledice občutil ves svet.
Če bi izbruhnil supervulkan v Yellowstonu, bi posledice občutil ves svet.
Zadnji izbruh je bil pred 630.000 leti. Znanstveniki predvidevajo, da ni bil zadnji, naslednji naj bi se zgodil v nekaj tisoč letih. Natančen datum je težko predvideti, a tudi če bi ga, bi bilo le težko kaj narediti za rešitev ameriške celine. Ob izbruhu bi morali namreč evakuirati praktično vse ZDA, da o škodi niti ne govorimo. Supervulkan, kot je Yellowstone, ima tolikšno moč, da lahko v zrak izbruhne 1000 kubičnih kilometrov pepela in kamenja.

Ti dogodki so na srečo redki. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images
Ti dogodki so na srečo redki. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images
V ZDA so trije supervulkani, ima jih Indonezija, so tudi na Novi Zelandiji in Japonskem, eden je prav blizu nas, v Italiji je doma supervulkan Campi Flegrei. »Če bi izbruhnili Yellowstone, Campi Flegrei ali Toba, bi to pomenilo velik gospodarski udarec za človeštvo, ves planet,« meni Clive Oppenheimer s Cambridgea.

Na srečo so možnosti za izbruh Yellowstona ali katerega od drugih supervulkanov za zdaj majhne. A Nasa razmišlja vnaprej in se je že dokopala do rešitve. V primeru nevarnosti ga nameravajo ohladiti, za to pa so potrebne velike količine vode, ki bi jo, tako pravi teorija, morali vliti v vulkan, kar je nemogoče. Gradnja velikega akvadukta na tistem območju bi bila izjemno zahtevna in draga, sploh pa ljudje ne bi za to namenili vse vode, ki jo imajo na voljo, pravi Brian Wilcox iz Nasinega laboratorija JPL.


A imajo alternativno rešitev: v supervulkan nameravajo izvrtati 10 kilometrov globoko luknjo in vanjo prečrpati vodo pod visokim pritiskom, tako bi postopoma nižali temperaturo. Vrtali bi s strani, da ne bi pospešili izbruha. Seveda ta projekt stane, in sicer okoli 3,46 milijarde dolarjev.

Izbruhi se zgodijo približno vsakih 50.000 let. Zadnji je bil v Indoneziji pred 74.000 leti. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije