TVORBA

Iz mehurja je nastala gora

Objavljeno 19. avgust 2019 10.15 | Posodobljeno 19. avgust 2019 10.15 | Piše: A. P.

Nenavadna tvorba na Ceresu. Pritlikavi planet še kar buri domišljijo.

Goro na Ceresu so poimenovali Ahuna Mons. FOTO: Nasa
Znanstveniki iz ameriške vesoljske agencije Nasa so na podlagi zemljevidov Ceresa izdelali podobo površja z vrsto nenavadnih lastnosti tega oddaljenega vesoljskega telesa. Leta 2015 so posneli fotografije pritlikavega planeta, naredilo pa jih je zdaj že upokojeno vesoljsko plovilo Dawn.

image
Svetle točke na Ceresu FOTO: Reuters
Odkrili so vrsto nenavadnih stvari, ena izmed njih je gora, katere nastanka še niso pojasnili. Strokovnjaki ugibajo, da gre za mehurček blata, ki je nastal v notranjosti planeta in nato zamrznil, ko je dosegel površje.

Ceres je postal prava uganka, ko je Dawn poslal na Zemljo prve fotografije, na katerih so skrivnostne svetle točke.

Omenjeno goro so poimenovali Ahuna Mons in je najvišji vrh na največjem znanem asteroidu našega osončja. Najdemo ga v asteroidnem pasu med Marsom in Jupitrom. »Česa podobnega tej gori človeštvo še ni videlo,« so navdušeni pri Nasi. »Nova hipoteza pravi, da se je mehur blata dvigoval iz globine pritlikavega planeta in se prerinil skozi ledeno površje na njegovi šibki točki, ki je bogata s soljo. In potem zamrznil.«

image
Misija Dawn je bila zelo uspešna. FOTO: Reuters
Odkar so odkrili goro, se je pojavilo ugibanje, ali bi na Ceresu lahko bilo življenje. Analiza podatkov z misije Dawn, ki so jo objavili lani, razkriva, da organski material na njegovem površju vsebuje več snovi z ogljikom, kot so predvidevali. To še ne pomeni, da obstaja življenje, a vendar odpira nova vprašanja o možnosti življenja na tem kamnu.

Kaj je Ceres?

Ceres so odkrili leta 1801, njegov premer znaša 950 kilometrov. Je soncu najbližji pritlikavi planet in edini v notranjem delu sončnega sistema. Ceres je najmanjši pritlikavi planet, a hkrati največji objekt asteroidnega pasu. Od Sonca je oddaljen trikrat dlje kot Zemlja, a še vedno dovolj blizu, da ga ogreva, zaradi česar se led tali in spreminja. Vesoljsko plovilo Dawn se je odpravilo proti Ceresu leta 2012, potem ko je zapustilo asteroid Vesta. Ceres je zelo zanimiv, ker se na njem skriva razlaga nastanka našega sončnega sistema.

Organsko snov so na Ceresu odkrili leta 2017. To je nujna sestavina za prisotnost življenja, čeprav lahko nastane tudi z nebiološkimi procesi. Je pa skrivnost, kako se je pojavila na Ceresu, ki vsebuje tudi veliko vode, zato bi mu veljalo nameniti več znanstvene pozornosti. Po nekaterih razlagah bi lahko organska snov nastala v notranjosti planeta in prišla na površje ali pa so jo tam odložili kometi.
Deli s prijatelji