Svet je v vojni: Italijani brez testov, vzeli so jih Američani

Ameriška vojska je s transportnim letalom odpeljala zabojnike z diagnostičnimi testi.
Fotografija: Nalaganje sredi noči FOTO: La Repubblica
Odpri galerijo
Nalaganje sredi noči FOTO: La Repubblica

»Svet je v vojni, vsi proti vsem in prvič brez zavezništva,« začne prispevek italijanski dnevnik La Repubblica, ki Italijane, šokirane zaradi epidemije koronavirusa, zaradi katere umirajo bolj kot kateri koli narod na svetu, in ki jim primanjkuje testov za virus, mask, zaščitnih rokavic, respiratorjev, seznanja s še enim nemilim dogodkom. Tudi ta je povzročil šok.

Članek piše o tem, kako je ameriška vojska odpeljala iz letalske baze v Avianu v Združene države Amerike 500.000 testov za covid-19. Izdelala jih je družba iz Brescie, ameriški vojaki pa so jih najprej iz tovarne odpeljali do Natove letalske baze v Avianu, od tam pa z vojaškim transportnim letalom v ZDA.
Novinar La Repubblice Gianluca Di Feo je razkril velik škandal. FOTO: Osebni Arhiv
Novinar La Repubblice Gianluca Di Feo je razkril velik škandal. FOTO: Osebni Arhiv

»Amerika se veseli. Da, res je! V Italiji smo od začetka epidemije izdelali zgolj 100.000 testov. Res pa je tudi, da smo le nekaj deset kilometrov od epicentra epidemije imeli shranjenih pol milijona testov za virus, ki jih obupno potrebujemo, da bi omejili epidemijo. Pa jih nismo imeli,« je zapisal novinar La Repubblice Gianluca Di Feo.
 

Po prvi objavi fotografije škandal


V Italiji je izbruhnil škandal takoj, ko je bila na spletnem omrežju objavljena ta informacija vključno s fotografijo notranjosti ameriškega vojaškega transportnega letala C-17, napolnjenega z zabojniki z diagnostičnimi testi. Kmalu je bila objava izbrisana z instagrama, vendar je duh ušel iz steklenice.

Ameriški vojaški vrh je bil zasut z vprašanji iz Italije, zaradi česar se je moral Pentagon končno le odzvati. Bolj medlo, pravijo v Italiji. »Testi bodo uporabljeni za testiranje ljudi na virus,« je dejal general Paul Friederics in dodal, da je poteza ameriške vojske »svetel primer, kako se lahko države skupaj odzovejo na globalno grožnjo«.


Toda tistih pol milijona testov, ki so jih z vojaškim letalom odpeljali v Ameriko, so izdelali v Italiji; v državi, ki jo je najbolj prizadela eksplozija bolezni covid-19. Izdelala jih je farmacevtska družba Copan Diagnostic iz Brescie, mesta s približno 200.000 prebivalci v središču epidemije, zapiše Di Feo.

Ameriški veleposlanik v Italiji Lewis Einsenberg je za omenjeni časnik potrdil vse zapisano; dejal je, »da so veseli, ker je Copan Diagnostic lahko izdelal teste za potrebe svoje države pa tudi za izvoz. Zasebni sektor iz Italije pomaga rešiti življenja na svetu. Čestitke za to,« je še dejal Einsenberg šokirani italijanski javnosti in dodal, da ZDA še naprej dobivajo diagnostične teste iz Italije, pač glede na potrebe.
 

Ponudba, ki je ni (bilo) mogoče zavrniti


Avtor prispevka se sprašuje, ali je Amerika italijanskemu podjetju preprosto dala ponudbo, ki je ni bilo mogoče zavrniti. Dodal je še, da je Bela hiša že poskušala izključno za ZDA kupiti cepivo proti covidu-19, ki ga še vedno testira nemški laboratorij CureVac, vendar je EU v zadnjem trenutku preprečila pridobitev patenta.


Iz Copan Diagnostic je prišla le suhoparna obrazložitev: »O tem nismo bili dolžni poročati italijanskim oblastem, izdelke, ki jih izdelujemo, pač prodajamo na prostem trgu.«

Precej arogantno, meni avtor, dodali so še, da bi lahko izdelali dovolj testov za Italijo, prevoz pa so pojasnili, češ da ameriška zasebna družba, ki so ji prodali teste, ni mogla organizirati komercialnega prevoza iz Italije v ZDA, so jim pa na roke šle ameriške letalske sile (USAF). 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije