Incident na Hrvaškem, Zoran protestno odkorakal

Milanović je obsodil uporabo ustaškega pozdrava, Plenković pa Milanovićevo odločitev.
Fotografija: Zoran Milanović. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Zoran Milanović. FOTO: Reuters

Hrvaški predsednik Zoran Milanović je potrdil, da je 25. obletnico akcije Blisk (Bljesak) v Okučanih zapustil zaradi ustaškega napisa Za dom spremni. »Žal mi je, prišel sem se poklonit tistim, ki so padli za Hrvaško. Pristali smo na vse elemente protokola, a se je tukaj eden izmed sodelavcev, ki bi moral položiti venec pred menoj slekel in pokazal napis Za dom spremni,« je Milanović povedal novinarjem in dodal, da je njegovo stališče glede tega ustaškega pozdrava znano in da zato ni želel več sodelovati. Vso situacijo je označil za provokacijo: »To je gaženje žrtev in spomina na ta dogodek.«

​Milanović bi moral po protokolu položiti venec skupaj s premierjem Andrejem Plenkovićem in predsednikom sabora Gordanom Jandrokovićem, a je zaradi napisa odkorakal, pravi pa, da razume premierja in predsednika sabora, da sta morala še naprej sodelovati v komemoraciji, Plenković in Jandroković pa sta Milanovićevo potezo obsodila.

Z akcijo Blisk je hrvaška vojska v začetku maja 1995 osvobodila Zahodno Slavonijo. Poziv Za dom spremni so kot svoj uradni pozdrav uporabljali pripadniki paravojaških hrvaških obrambnih sil (Hos) med vojno. Plenković je ponovil, da hrvaška vlada in HDZ obsojata ustaški režim. Hkrati je poudaril, da je vladna skupina za raziskovanje zgodovine priporočila, da je to geslo možno uporabljati izjemoma med veteranskimi spominskimi slovesnostmi. Hrvaška zakonodaja predvideva kazni za to zloglasno ustaško geslo, a je bilo veliko primerov, ko so sodišča oprostila storilce tovrstnih prekrškov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije