PROTESTI

Igralec pozval predsednika: To je konec, abdiciraj!

Že sedmo soboto zapored so se zbrali proti oblastem.
Fotografija: Protivladni protest v Srbiji. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Protivladni protest v Srbiji. FOTO: Reuters

BEOGRAD – V srbski prestolnici je v soboto zvečer več tisoč ljudi demonstriralo proti predsedniku države Aleksandru Vučiću. Udeleženci že sedmih sobotnih protestov zapored so se sprehodili skozi središče mesta do zgradbe javne radiotelevizije RTS.

Protesti so potekali tudi v Novem Sadu, Nišu, Zaječarju, Šabcu, Čačku, Kragujevcu, Prokuplju, Gornjem Milanovcu in Somboru. Na protestih pod geslom Eden od petih milijonov so udeleženci zahtevali odstop Vučića. Eden od glavnih govornikov na protestih, igralec Nikola Kojo, je poudaril, da se mora Vučić umakniti, ker da je suspendiral pravo in pravičnost. »Aleksandar Vučić, to je konec. Izvedel si svoj 'blitzkrieg', napad na kapital in vire tega naroda, vrhunsko si opravil svoj posel. Izkoristil si naše pomanjkanje hrabrosti, da se upremo temu. Zaigral si se, ne plačujemo te, a boš sodnik, tožnik in porota,« je nagovoril predsednika, ga označil za kralja vsega in ga pozval, naj abdicira.

Igralec Branislav Trifunović, ki je že prepoznaven obraz sobotnih protestov, pa je pozval opozicijske stranke, naj predložijo program za pregledno in učinkovito vodenje Srbije. »Poskrbite za to, da si boste prislužili naše zaupanje,« je dejal. Pred zgradbo RTS so prebrali poziv skupine 105 profesorjev in sodelavcev beograjske filozofske fakultete, ki so podprli proteste.

Kritiki: Kje je alternativa?

Protestno gibanje podpira vrsta opozicijskih strank, od levih do skrajno desnih. Kritiki protestov opozarjajo, da sobotni shodi obsojajo Vučićev avtokratski način vodenja države, da pa njihovi organizatorji doslej niso ponudili nobenih alternativ.

Prvi protest je potekal 8. decembra lani, potem ko je Borka Stefanovića, enega od opozicijskih voditeljev,  novembra v Kruševcu napadla skupina moških. Storilce so sicer kmalu prijeli, a vodje opozicije trdijo, da je bila v napad vpletena vladajoča Vučićeva Srbska napredna stranka (SNS), kar ta zanika.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije