TURISTI

Hrvatom se smeji, več jih je kot lani

V prvi polovici leta je bilo pri naših južnih sosedih 400.000 turistov več kot lani. Želijo si pritegniti obiskovalce tudi zunaj poletne sezone.
Fotografija: Turistov je vse več.
Odpri galerijo
Turistov je vse več.

ZAGREB – Maj je bil pri naših južnih sosedih vremensko in posledično tudi turistično klavrn, kljub temu pa ima Hrvaška za prvo polletje odlične rezultate, so ponosni na tamkajšnjem ministrstvu in pri turistični organizaciji.
Se bo cestnina pocenila? FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images
Se bo cestnina pocenila? FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images

Od začetka leta do začetka julija je Hrvaško obiskalo skoraj sedem milijonov gostov, kar dobrih šest odstotkov oziroma 400.000 več kakor v lanskem primerljivem obdobju, za tri odstotke se je povečalo tudi število prenočitev. Kapacitete povečujejo tako zasebniki kot hoteli, prvi tako ponujajo letos 27.000 postelj več; največkrat prenočijo nemški turisti, vsako leto pa je vse več obiskovalcev iz daljnih dežel.

Vse jadranske regije v prvi polovici leta turistično poslujejo pozitivno, največ prihodkov ima Istra, sledi ji Dubrovnik. Junij je po žalostnem maju doživel pravo turistično eksplozijo, saj je Hrvaško v samo mesecu dni obiskalo več kot tri milijone turistov, ta hip jih je pri naših južnih sosedih 880.000. Gostitelji so tako nadvse zadovoljni z rezultati, in čeprav se celoletne številke zadnja tri leta vztrajno povečujejo, si želijo še več obiskovalcev tudi zunaj poletne sezone in v hladnejših obdobjih leta.

Morda bodo pomagale napovedane nižje cene cestnine: načrtujejo namreč znižanje zneskov za pet odstotkov, a pozor, ob koncih tedna bo treba predvidoma plačati več. Več ugodnosti bodo uživali vozniki električnih in hibridnih vozil, razprave o dokončnem ceniku pa še potekajo. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije